Ofte stillede spørgsmål

Hvor går Gadens Stemmer byvandringer henne?

Hvordan genkender jeg guiden?

Er guiden hjemløs?

Klik og se flere spørgsmål og svar

Meningsfuld beskæftigelse

Hos os køber du ikke bare en unik oplevelse af byens bagside, du er også med til at skabe et mere rummeligt samfund. Når du tager på byvandring eller booker et foredrag med Gadens stemmer, støtter du en socialøkonomisk virksomhed med et samfundsnyttigt formål og med social ansvarlighed inkorporeret i vores DNA. Vi skaber reel beskæftigelse for socialt udsatte, og vi leverer et produkt i oplevelsesøkonomien, som giver mening for både kunder, vores ansatte – guiderne – og samfundet.

Vi ser et beskæftigelsessystem, som ikke formår at rumme socialt udsatte. Der mangler reelle arbejdspladser med realistiske krav og højt til loftet. Gadens Stemmer er et sted, hvor man kan få fodfæste. Et sted, hvor man kan udvikle sig. Et sted, hvor man kan stå stille. Guiderne er vidt forskellige steder i deres liv. Det betyder, at nogle guider er startet på uddannelse, og nogle guider er hjemløse. Men de har alle sammen en plads her.

Pluss Leadership har udført en kvalitativ undersøgelse og analyse af hvad Gadens Stemmer betyder for guiderne som arbejdsplads. På baggrund af interviews med guiderne sammenfatter Pluss Leadership:

  • Gadens Stemmer er en særlig arbejdsplads, som kan noget, som andre tilbud ikke kan.
  • Den positive feedback og oplevelsen af at have kontrol over sin egen historie, skaber øget selvværd og selvtillid hos guiderne.
  • Guiderne oplever igennem jobbet at være en del af samfundet igen.
  • Jobbet i Gadens Stemmer har på flere måder en positiv indvirkning på guidernes privatliv.
  • Guiderne beskriver generelt, at de føler sig godt klædt på til at varetage deres arbejdsopgaver.
  • Fundamentet der gør det hele muligt er, at Gadens Stemmer er en rummelig arbejdsplads, der møder deres medarbejdere med respekt, fleksibilitet, og en forståelse for deres situation.

Du kan læse hele rapporten fra Pluss Leadership Kvalitativ analyse af guidinterviews marts 2023

Herunder kan du også læse et interview med Sami, der har været guide i Gadens Stemmer i flere år.Alle billederne er taget af fotograf Jon Bjarni Hjartarson.

SAMI

HVORDAN STARTEDE DU HOS GADENS STEMMER?

Jeg blev headhuntet til Gadens Stemmer af Maria fra bestyrelsen i efteråret 2015. 

Hun havde set mig i nogle videoer på Facebook, og nu drak jeg ikke mere, så tænkte jeg, det kunne jo måske hjælpe mig til at holde fast i ikke at drikke ved at gå rundt og fortælle min historie. Faktisk har det hjulpet rigtig meget – også med at få fokus på, hvad det er for nogle problemer, jeg har haft i mit liv ved at tale om dem igen og igen og igen.  

Så lidt selvterapi er der i at gå rundt og fortælle om det her.  

Altså, man kan jo vende det til både godt og ondt ik’, men jeg prøver at vende det til noget positivt, så hver gang jeg fortæller min livshistorie, så gør jeg det både på en sjov og god måde, men også på en sørgelig måde og fortæller det, som jeg bliver ked af. Men bagefter så har jeg sådan en god fornemmelse inde i maven i stedet for, da jeg gik og fortalte det, når jeg var skidefuld og pissesur og i dårligt humør. Dengang blev alting bare vendt forkert, og folk de trak sig væk fra mig. Hvor nu bliver det vendt til noget positivt og bliver brugt positivt. Jeg får en positiv reaktion tilbage, som gør, at jeg får noget selvværd og selvtillid til at fortsætte det her hårde projekt og selvterapi der er i at bruge sig selv gang på gang, uge for uge og med den samme livshistorie, men som forhåbentligt på sigt bliver bedre og bedre. 

Så hvis man gerne vil videre, er det her et rigtig godt ståsted. Det er basen for at komme videre. Få noget hjælp og at få nogle at snakke med, for det er svært, når man som jeg er pensionist og ikke kommer ud på arbejdsmarkedet mere, så er det der med netværk svært. Man har ikke nogle at tale med andet end sygeplejerskerne, centerlægerne og den sagsbehandler, som man måske ser hver halve år. Så har man så de såkaldte venner, som man også prøver at holde sig fra, fordi man ikke vil falde i med stoffer og alkohol, så man er ret ensom netværksmæssigt. 

Byvandringerne hjælper mig til ikke at drikke. Når man indrømmer sine fejl og holder på, at det vil jeg ikke gøre mere, så er det klart, at så kan du ikke møde op på en byvandring eller på kontoret og have drukket.  

Gadens Stemmer hjælper mig meget positivt. Jeg har fået mere fodfæste i livet. Jeg sidder ikke bare derhjemme og tror, at ingen gider at snakke med mig ingen vil have noget med mig at gøre, fordi man bare er ditten og datten og stofbruger. De fleste mennesker siger jo én gang narkoman og én gang alkoholiker –  altid narkoman og alkoholiker – og så er det jo, at man mister kontakten til gud og hver mand, til arbejdsmarked og til alting. Og du kommer ikke ind i livet igen, hvis du ikke virkelig vil.

HVAD ER GADENS STEMMER FOR EN ARBEJDSPLADS?

Vi er jo en rummelig arbejdsstation med alle slags mennesker, og vi har tolerance, og det er så vigtigt. Jeg vil gerne lære at være voksen og tolerant. Det er også vigtigt, når man er guide på byvandringerne. Jeg ved, hvor vred jeg er, når jeg fortæller den her historie fra min barndom, men jeg ved også, hvordan jeg kan fortælle den uden at være så vred. Den største bedrift for mig er hver eneste gang at fortælle, hvor godt det går og holde fast i det.  

Jeg føler, at jeg gør noget mere her, i stedet for bare at være lukket inde på et eller andet område og gå og hakke i et bed (Sami har været i aktivering som gartner). Jeg føler nu, at folk ser mig og kommenterer mit arbejde. Jeg får ros for det, som jeg gør, og det er enormt vigtigt. Ikke bare det dér, hvor ens arbejdsgiver kommer og siger: 
-Det er rigtig godt dét, du har hakket der. 
Og så går man der og tænker: Ja, og i morgen kommer du og beder mig om at fylde hullet op igen.
Hvor her hos Gadens Stemmer, der føler man, hver gang man går hjem, så har man gjort noget godt. Folk trykker én i hånden og siger: 
– Hvor er du god til at fortælle. 
De står også og siger: 
– Sikke en hård tilværelse du har været igennem, hvor er det flot, at du stadig står her og er live!

Så får man jo sådan en varm følelse indeni og tænker: Gud, der er nogle der lytter. Hele mit liv har jeg haft meget svært ved at vide om folk har lyttet til mig.  

Og så har jeg også tjent penge nok til at købe nyt fedt tøj og ikke mindst til at komme ud af min gæld! 

Jeg tror, at man lærer i skolen og op til gymnasie og videre til erhvervsuddannelsen at være voksen. Det er dér, at du bliver voksen, og det er dér, du forstår: Det er mig der skal bestemme over mit liv, det er mig der skal være leder i en virksomhed, det er mig der skal være læge osv.
Men når man ikke skal være noget, hvad er der så? Nu er jeg noget! Jeg er guide hos Gadens Stemmer.

HVAD ER EN GOD BYVANDRING?

Når de griner! Fx når jeg siger, at jeg er til kvinder, for så siger jeg, at jeg selvfølgelig også har prøvet mænd – jeg har haft tilbuddet, men jeg har også spist spinat, og jeg kan ikke lide nogle af delene. Så griner de lidt over det. For jeg siger det på en pæn måde. Så tør publikum hurtigere op, og der kommer en stemning, hvor vi kan gå og snakke, og de er ikke bange for at spørge mig om ting. Det føles mere som om, at vi er ude på en tur sammen, og jeg er ikke bare føreren. Jeg kan godt lide samspillet, fordi jeg lærer også noget af, at de stiller spørgsmål til dét, som jeg fortæller og viser dem. Nogle gange kommer vi til at gå 10 min. over tid, men det er publikum rigtig glade for, fordi jeg har svaret på spørgsmål og er åben overfor, hvad de siger.   

Men det er også svært, hvis jeg ikke kommer tids nok ud af døren, så er jeg dødstresset. Og nogle gange, hvis det er en skoleklasse med mange elever, og den bagerste gruppe ikke lige hører efter. Men der er jeg blevet ret god til lige at stoppe op og samle tropperne ved hver overskæring og så lige sige:  

– Hey, følger I med dernede? Og så bliver telefonerne lagt i lommerne.
Eller også kan jeg starte ud med at sige: 
– Hey, det er ikke en Pokemon-jagt! 

Tuborgfondet støtter Gadens Stemmer. Klik på logoet for at læse mere om bevillingen fra Tuborgfondet

Tilmeld nyhedsbrev