Maria
#misbrug #partnervold #psykisksygdom
AMAGER
Marias byvandring starter ved Amagerbro Metrostation ved elevatoren
Jeg hedder Maria og jeg vil på min tur fortælle jer om 2 treenigheder, som
har formet mit liv; den dårlige og den gode. Den dårlige har disse tre
komponenter: alkoholmisbrug, partnervold og psykisk sygdom, mens den gode har
krop, sind og sjælen.
Hvad fortæller jeg om?
At leve 18 år som alkoholiker, giver noget erfaring. Jeg fortæller om hvordan mit alkoholmisbrug har været som et slør, der har taget styring i mit liv, samtidig med at det har været dét, der har gjort at jeg kunne udholde livet – misbrug er en stærk kraft, som kan være svær at forstå. Men med 3 år, som ædru bliver jeg klogere dag for dag!
Jeg har boet med en voldelig partner i 4 år. At leve med alkoholmisbrug,
psykisk sygdom og partnervold skaber nogle ringe betingelser for, at et
menneske kan blomstre og rejse sig. Jeg havde næsten givet op, og traf forkerte valg. Men noget ændrede sig og i dag står jeg et helt andet sted! Gennem et fokus på krop, sind og sjæl og et voksende engagement i min lokale kirke, står jeg i dag et sted, som hverken jeg selv eller mine omgivelser havde turde håbe på. Jeg har ikke fået mit gamle liv tilbage, jeg har skabt mig et nyt liv og det er jeg meget, meget glad for!
Jeg glæder mig til at tage jer rundt på mit Amagerbro og give jer et indblik i
mit liv og give jer en forståelse af, at nogle gange er der ikke nødvendigvis
klare svar på, hvorfor nogen stifter bekendtskab med livets tunge sider, mens
andre ikke gør.
Hvorfor fortæller du?
Jeg fortæller for at lære mere om det liv jeg har levet. Jeg fortæller fordi jeg hele mit liv er blevet fortalt at jeg fyldte og talte for meget og langt om længe kan min stemme bruges til noget og ikke bare være til besvær.
Jette
#hjemløshed
ØSTERBRO
Jettes byvandring starter ved Gunnar Nu Hansens Plads, overfor indgangen til Øbrohallen
Mit navn er Jette og jeg er 61 år. Jeg begyndte min hjemløse-karrierer sent, nemlig som 57-årig. Aldrig i min vildeste fantasi havde jeg troet jeg kunne ende i den situation. Jeg har altid arbejdet, forsørget mine tre børn og haft stor tillid til at velfærdssamfundet hjælper, hvis livsvilkårene strammer til. Jeg blev klogere..
Hvad fortæller jeg om?
En kræftbehandling sender mig på sygedagpenge og videre på kontanthjælp. Pengene er små og jeg begynder at samle pant for at kunne få mad til mig og min kat. Da corona rammer landet er der ikke mere pant at samle og jeg rækker ud til kommunen for at få økonomisk støtte, til at kunne betale huslejen.
De vil ikke hjælpe og 8 måneder efter står jeg med min rullekuffert og min kat nede i Fælledparken, sat ud af min lejlighed. Det tager tid at acceptere min nye identitet som hjemløs og jeg gør meget for at skjule det. Men langsomt får jeg opbygget en rutine, som bærer mig igennem de svære dage. Pludselig er den park, jeg plejede at gå tur i min opholdsstue og soveværelse og den svømmehal, jeg svømmede i, fungerer nu som mit badeværelse – byen har forandret sig fra at være et sted jeg brugte nydelsesfuldt til at være min overlevelse.
I dag bor jeg på herberg på 3. år. Min tillid til systemet er totalt nedbrudt og lige nu er det dem, der afgør hvad min fremtid bringer. Det er hårdt, men jeg holder fanen højt ved at bruge mine erfaringer og stemme til forandring igennem Gadens Stemmer og andre organisationer, der kæmper for mennesker i udsathed.
Jeg glæder mig rigtig meget til at vise jer det pæne Østerbro, fra en anden vinkel end mange kender til.
Hvorfor fortæller jeg?
Jeg fortæller fordi nuancerer billedet af hvordan en hjemløs ser ud
De usynlige man ikke kan er hjemløse
Der er flere usynlig end den stereotype hjemløse
Leo
#sexsalg
#hjemløshed
#LGBTQIA+
#stofbrug
VESTERBRO
Leos byvandring starter på Stampesgade 1, 1702 Kbh. V (ved Metroplads)
Med min poetiske fortællestil vil jeg trækker jer med og gennem strattosfærens dybeste bund til de sværeste lag af vores samfund.
Hvad fortæller jeg om?
Jeg har levet i en sovset blanding af queer identitet, sexarbejde, stofforbrug, gadesovning og hjemløshed med traumer både fra barndommen, teenageårene og op igennem tyverne.
I dag er jeg 28 år gammel og fortæller den historie, der har bragt mig til der hvor jeg er i dag. Min rejse strækker sig fra en ensom barndom bag fine facader, til at stå som 16-årige uden forældre, familie og tag over hovedet. Til at være sexarbejder på Istedgades historiske fortov, til en vandring gennem Europa med en barnevogn, som landevejsridder.
Min fortælling handler om, hvordan det at være hvem jeg er – et menneske med en LGBTQIA+ identitet- har splittet mig fra min omgangskreds og gjort det ekstra sårbart at leve et udsat liv på gaden og på herberg. Det har isoleret mig fra det samfund, jeg i dag kæmper for skal være mere rummeligt.
Hvorfor fortæller jeg?
Jeg er en af dem der sjældent bliver hørt og når jeg gør er det gennem en journalist syn på mig. Nu for jeg lov til at tage kontrollen over min historie tilbage og vil fortælle jer om Vesterbro’s indvirkning på mig, der står her i dag.
Jeg vil lære jer, hvorfor det er så fucking vigtigt at se folk, der hvor de står. Med min modige stemme og jeres lyttende øre kan vi sammen skabe tryggere ståsteder i kløften mellem det liv og den hverdag resten af samfundet oplever!
Lars
#stofbrug #kriminalitet #hjemløshed
VESTERBRO
Lars byvandring starter på Stampesgade 1, 1702 Kbh. V (ved Metroplads)
Efter en ungdom præget af misbrug lykkes det mig at blive clean som 22-årig. Jeg bygger et fantastisk liv op med 3 børn fyldt med livsglæde og kærlighed. Jeg bliver selvstændig med kontorudsigt over Kongens Have og bliver senere leder af et behandlingshjem for stofbrugere.
Men efter 18 år clean, stopper succes brat. Jeg får en skulderskade og min læge ordinerer mig opiater. Min hjerne genkender det med det samme og er fløjtende ligeglad med om det er lægeordineret eller fra pusheren.
De næste syv år er et decideret helvede; jeg bruger alle mine opsparede penge, huse, biler og værst af alt mister jeg kontakten til min smukke familie.
Jeg ender i gaderne omkring Istedgade, hvor jeg opholder mig 24/7 i jagten på det næste fix.
På min tur vil jeg vise jer de steder på Vesterbro jeg brugt og fortæller jer, hvordan en rehabiliteret og velfungerende familiefar ender som hjemløs, dybt afhængig af heroin, piller og kokain og om den spiral af død, ensomhed og ulykkelighed det medfører.
På mirakuløsvis formår jeg at stoppe og er i dag clean, men den sorg og smerte jeg har påført dem der elsker mig samt mig selv, arbejder jeg stadig på at håndtere.
Jeg glæder mig til at fortælle jer om mit liv og vise jer, at der ikke er langt fra Strandvejen til Istedgade.
Henning
#stofbrug
#hjemløshed
VESTERBRO
Hennings byvandring starter starter på Stampesgade 1, 1702 Kbh. V (ved Metroplads)
Hvad fortæller jeg om?
Jeg har taget stoffer siden jeg var 14 år gammel; først fordi det var spændende, senere fordi jeg blev afhængig. Jeg tager stadig stoffer en gang i mellem og jeg vil vise dig, at et menneske der tager stoffer, kan mere end de fleste!
På min tur åbner jeg døren ind til det stofmiljø, der findes på Vesterbro og vil fortælle jer om de mange skadesreducerende tilbud der skaber sikkerhed for stofbrugere og tryghed for beboerne på Vesterbro.
At tage stoffer kan være mange ting; du kan ryge, sniffe og injicere det. De forskellige indtag skaber forskellige rus og jeg vil fortælle jer om, hvorfor det at injicere er mit foretrukne valg.
Jeg har levet mange år som boligløs og I vil på min tur se steder jeg har sovet og høre om, hvorfor hjemløshed ikke bare løser sig ved, at man tildeler folk en lejlighed. Der skal en større forståelse og støtte til, førend vi får bugt med hjemløshed.
Jeg har haft meget kaotiske perioder i mit liv på grund af min stofafhængighed. I dag tager jeg stadig stoffer en gang i mellem, men har fået det stabiliseret mere, blandt andet fordi jeg har en datter, som jeg for alt i verden ønsker at have en relation til.
Jeg glæder mig til at invitere jer ind på mit Vesterbro og svare på jeres spørgsmål!
Hvorfor fortæller jeg?
Jeg vil gerne fortælle en anden historie om gadelivet end den, man normalt hører, om hvordan tingene sjældent bare er sorte og hvide. Det hjælper også mig selv at få fortalt min historie. Det giver mig noget perspektiv på mit liv.
Christine
#alkoholmisbrug #hjemløshed
#psykisksygdom
VESTERBRO
Christines byvandring starter på Stampesgade 1, 1702 Kbh. V (ved Metroplads)
Velkommen til min livsfortælling! Jeg fortæller om et liv med anbringelser, psykisk sygdom, alkoholmisbrug og hjemløshed.
Jeg fortæller om hvordan det er at vokse op i, hvad der udadtil, er et velfungerende hjem, men som for mig var nedbrydende. Der har der været mange ”points of no return”, hvor nogen kunne have grebet ind og støttet – i stedet blev jeg et systembarn.
Min stædighed og indignation over mine livsvilkår, har gjort, at jeg gang på gang har måtte vende min modløshed til styrke. Jeg har både givet op, men også genopfundet mig selv, flere gange end jeg kan huske.
Jeg giver jer en forståelse af, hvordan det er at få en psykiatriske diagnose og vores psykiatriske system, som til tider har svigtet mere end gavnet. Jeg vil også nuancere jeres forståelse af hjemløshed, for den kan nemlig se ud på flere måder end manden på bænken.
Hvorfor fortæller jeg?
Min fortælling handler om håb, i en række håbløse situationer. Det er sjældent for sent at starte et nyt kapitel. Jeg ser det som en styrke, at få det bedste ud af mine erfaringer, så mine oplevelser, ikke skal virke forgæves. Ved at fortælle min historie, håber jeg at kunne gøre en forskel, gennem oplysning om og nedbrydelse af det stigma, der ofte er, om de emner jeg berører.
Mo
#kriminalitet #stofbrug
#hjemløshed
VESTERBRO
Mos byvandring starter på Stampesgade 1, 1702 Kbh. V (ved Metroplads)
Mit navn er Mo og jeg er 46 år gammel. Mit liv har været en rejse med både op- og nedture præget af en kamp mod misbrug i 27 år.
Hvad fortæller jeg om?
Denne historie handler om mit liv, mine sejre og nederlag, og hvordan jeg har navigeret gennem disse udfordringer.
Som 17-årig trådte jeg ind i en verden af mode og dans. Jeg arbejdede som fotomodel og danselærer – mit ydre betød alt for mig og bragte mig frem i verden. Min succes bragte mig også tættere mod feststofferne, som jeg desværre ikke havde nok respekt for og opdagede at de kunne slukke for de ting jeg kæmpede med.
Misbruget tager til og stofferne begynder at styre mit liv. Til sidst bliver kriminaliteten min måde at finansiere min afhængighed. Jeg endte med at blive narkohandler, et erhverv, der førte til endnu dybere problemer og konsekvenser.
Hvorfor fortæller jeg min historie?
Min historie er ikke kun en ´beretning om kamp, men også om overlevelse og om at leve livet på ny. Jeg håber at jeg ved at dele min historie, kan inspirere andre til at finde styrken i deres egne kampe og søge hjælp, når det er nødvendigt. Rejsen med helbredelse og selvforståelse er lang, men den er værd at tage!
Christi
#misbrug #hjemløshed #anbringelse #kriminalitet
VESTERBRO
Christis byvandring starter på Stampesgade 1, 1702 Kbh. V (ved Metroplads)
Jeg hedder Christi og jeg er 46 år gammel og jeg vil tage jer rundt på den indre stofscene på Vesterbro og fortælle om mine erfaringer herfra. Det er nogle gange svært at begribe, at jeg i dag end ikke ville sætte mig og tisse på de uhumske offentlige toiletter, hvor jeg tidligere har siddet og indtaget heroin. Mennesker udvikler sig og det må man sige jeg også har gjort!
Hvad fortæller jeg om?
Jeg er vokset op i en dysfunktionel familie og jeg har levet en barndom i frygt. Da jeg bliver anbragt i en alder 15 år, var jeg så bange for at min far skulle finde mig, at jeg farvede mit hår og sov med dynen over hovedet, så han ikke ville kunne kende mig, hvis han skulle komme og lede efter mig.
Jeg har været anbragt mange steder i løbet af min ungdom, og det har mildest talt været en forvirrende omgang for et ungt menneske med en tung bagage. Kommunen har svært ved at finde ud af, hvad de skal gøre med mig og til sidst bliver jeg placeret i et hus med en masse kriminelle unge – her føler jeg, at det system og de voksne, der skulle passe på mig, giver slip.
Jeg begynder at tage meget coke og omgås nogle mennesker, der ikke just gør min tilværelse mere fredfyldt. Slemt bliver værre og jeg havner efter nogle omveje på Istedgade. Her tager mit misbrug fart, og førend jeg ved af det går jeg fra at være en festjunkie til at ryge kokain og senere heroin.
Jeg bor på natcaféerne på Mændenes Hjem, Reden og sporadisk hos kærester. Der er altså ikke megen stabilitet i min tilværelse og til sidst opgiver kommunen, at tilbyde mig mere misbrugsbehandling.
Når jeg ser tilbage på den første del af mit liv, kan jeg godt se at jeg har været igennem nogle voldsomme ting, som gør det svært at forestille sig at jeg står hvor jeg gør i dag. Men et møde med en gammel ven, kommer til at ændre mit liv for altid og det vil jeg glæde mig til at fortælle jer mere om på min tur!
Hvorfor fortæller jeg?
Jeg synes det er vigtigt at høre fra en, der har erfaret hvad svigt fra voksne og systemet gør ved et barn.
Og måske vigtigst af alt; for at vise at man kan komme ud på den anden side, selv når man står i lort til halsen.
Johanne
#psykisksygdom
VESTERBRO
Johannes byvandring starter på Enghave Plads ved trappen til Metroen
Jeg hedder Johanne og er 23 år og jeg vil fortælle jer om, hvordan man jonglerer mellem at være ung kvinde, der kæmper med psykiske diagnoser og deres stigma, navigere i et psykiatrisk system, hvor mennesket bag diagnosen ikke bliver set, alt imens jeg også forsøger at leve og bevare et helt almindelig ungdomsliv.
Hvad fortæller jeg om?
Jeg har hele mit liv levet med psykiske udfordringer. Som barn havde jeg tvangstanker, der styrede hvordan jeg måtte begå mig i verden, i et forsøg på at have kontrol over det uforudsigelige. Jeg havde remser, der skulle gennemgås, førend jeg kunne drikke et glas vand eller gå på toilettet. I takt med tvangstankerne fik et større indtog, fulgte mobningen med.
På gymnasiet blev jeg født på ny! Mine tvangstanker var mindsket, jeg fik en anden plads i det sociale hierarki og jeg levede et sprudlende, og til tider grænsesøgende ungdomsliv.
Men med fuldt drøn på, begyndte min psyke også at melde sig på banen på en ny facon. Min virkelighedsopfattelse glippede til tider og medvirkede til, at jeg ikke har været i stand til at leve et ungdomsliv, som de fleste. At leve med psykiske diagnoser føles tit og ofte, som at balance på en knivsæk – for hvornår er man bare en helt almindelig ung, der er vildt ked af det eller vildt glad og hvornår tipper det over og bliver mere alvorligt?
Jeg er i dag diagnosticeret med skizofreni, de fleste mennesker har mange ideer om og på min tur, vil jeg helt sikkert kunne nuancere dine idéer! Jeg tager dig med på min personlige rejse i at lære og stole på min egen intuition – også selvom folk omkring mig nogle gange er uenige.
Hvorfor fortæller jeg min historie?
Jeg er virkelig stolt af hvor langt jeg er kommet og jeg vil rigtig gerne inspirere andre i lignede situationer til at fortsætte deres kamp. Jeg vil gerne lukke folk ind i mit sind, hvis det kan hjælpe dem med at udvide deres horisont. Jeg ønsker at vise at følelser, sårbarhed og oprigtighed er en enorm styrke.
Christian
#hjemløshed
#misbrug
VESTERBRO
Christians byvandring starter på Stampes Gade 1, 1702 Kbh. V (ved Metroplads)
Når man har et misbrug, er forskellene på at bo på landet eller i byen mærkbare: stofferne er dyrere, de kan være sværere at skaffe og misbrugsbehandlingen er sparsom. Jeg har prøvet begge dele og det er blandt andet noget af det, jeg vil fortælle jer om, når jeg tager jer med rundt på Vesterbro.
Hvad fortæller jeg om?
Jeg har haft en skolegang, hvor jeg blev mobbet meget og jeg tror det er en af grundene til, at mit misbrug startede. Jeg fandt nogle fællesskaber udenfor skolen og begyndte at tage amfetamin og her fik jeg den selvtillid tilbage, som mobberne havde frarøvet mig.
Hurtigt begynder festerne at blive længere, faktisk strækker de sig nogle gange helt fra torsdag aften til søndag morgen. Det var sjove fester, men hårdt for ens mentale helbred!
Da jeg er færdig med skolen har jeg et hashforbrug, der er lidt svært at finansiere, så jeg begynder at sælge i lokalmiljøet. Det er jeg virkelig god til, og senere sælger jeg også opiatet oxycontin, som var rigtig populært i Hjørring, der af samme grund blev kaldt en pilleby.
Jeg bliver også selv afhængig af opiater og senere heroin og kokain. Det er dyrt at have den slags misbrug, og min kæreste og mister vores lejlighed, da pengene går til stoffer. Vi sover på gaden, på natherberger og biler i længere perioder.
På min tur skal vi rundt på Vesterbro, fordi det var her jeg kom til da Gadejuristen hjalp mig i den misbrugsbehandling jeg har ret til, men som jeg ikke kunne få i Hjørring.
Da jeg kom til København blev noget bedre, men også værre – stofscenen i København er det rene slarraffenland og det var umuligt ikke at slå sig løs!
I 2017 hører jeg om en behandlingsform, som viser sig at være det helt rigtige for mig! Behandlingen har været med til at jeg i dag har et fornyet livsmod- og glæde!
Jeg glæder mig meget til at tage jer på rundtur i mit liv og på Vesterbro!
Hvorfor fortæller jeg?
Jeg er guide i Gadens Stemmer, fordi jeg gerne vil have en respektfuld plads i samfundet igen. Det mister man lidt som arbejdsløs. Nu har jeg endelig fundet et sted, som arbejder med at fjerne fordommene og som min familie og venner er glade for på mine vegne. Gadens stemmer har jo den fleksibilitet, jeg har brug for. Så jeg kan sige jeg godt kan klare en tur, når jeg har overskuddet og jeg kan sige jeg har brug for lidt plads hvis jeg syntes det bliver for hårdt. Og så er det selvfølgelig også et incitament med lønnen.
Patrick
#stofbrug #misbrug #psykiatri #hjemløshed
VESTERBRO
Patricks byvandring starter på Enghave Plads ved trappen til Metroen
Med Vesterbro som scenen, vil jeg invitere jer ind i mit liv de seneste 5 år, hvor psykiatriske indlæggelser, venskab, stoffer, familieliv og hjemløshed har viklet sig ind i hinanden og været en del af mit liv.
Jeg har i mange år levet efter, hvordan jeg troede andre ønskede jeg skulle være, og har haft høje forventninger til mig selv. Jeg levede hurtigt, festligt og havde en masse venner, indtil filmen knækkede totalt. Jeg lukkede mig inde og begyndte et dagligt forbrug af alkohol og kokain.
Med hjælp fra psykiatrien er jeg af flere omgange blevet stabiliseret, men det er sjældent nok, når omstændighederne udenfor hospitalet er de samme. Jeg blev fanget i en ond cirkel, hvor stoffer, psykisk ustabilitet og indlæggelser afløste hinanden.
På film bliver misbrugere fremstillet, som nogle der sidder i byens kroge og kokser, men sådan var det ikke for mig. Jeg fandt et stof, der fik mig til at slappe af og gav mig muligheden for at være mig selv. Jeg får mig en kæreste og en bonussøn og lever et tilsyneladende velfungerende liv, jeg har bare et misbrug ved siden af. At have et misbrug er i sig selv en kamp. At leve et dobbeltliv er en endnu større kamp, men at lyve overfor dem man elsker, har været og er min største anger og smerte.
For et halvt år siden tager mit liv en drejning, som har gjort en kæmpe forskel for mig. Det fortæller jeg også om på min tur, og kan allerede her kan jeg afsløre, at jeg glæder mig til at fortælle jer om, hvorfor og hvordan jeg står et bedre sted i dag!
Hvorfor fortæller jeg?
Første gang jeg hørte om Gadens Stemmer var jeg slet ikke i tvivl om, at det skulle jeg bare være med i. Jeg håber på, at jeg ved at fortælle min historie, får folk til at huske på at, hvis de ender i en situation som mig, så kender de til konsekvenserne ved at træffe de forkerte valg.
Julie
#stofmisbrug #kriminalitet
VESTERBRO
Julies byvandring starter på Stampesgade 1, 1702 Kbh. V (ved Metroplads)
Selv når livet kører som smurt med arbejde, sunde familierelationer, venner og kæreste, så kan det hele godt køre af sporet! Det gjorde mit liv, da der blev kastet en pose hvidt pulver på bordet til en fest.
Hvad fortæller jeg om
Jeg har levet 31 år og 4 af dem, har været levet udover det sædvanlige. I midt 20’erne blev jeg til en fest præsenteret for noget jeg ikke vidste hvad var, men jeg var nysgerrig og blev hooked med det samme. Det var heroin og det fik lov til at styre mit liv de næste 4 år.
På min tur vil I høre om hvordan mit liv har bevæget sig fra at være velfungerende med arbejde, familie, lejlighed, venner, til at skulle leve et dobbeltliv hvor den velfungerende tilværelse skulle kombineres med et stigende misbrug, for til sidst at stå, leve og arbejde i en anden og meget rå virkelighed. Det er noget af en rejse jeg har været på og det har ikke været de nemme discipliner jeg har konkurreret i, skulle jeg lige hilse og sige!
At leve som misbruger kan tage meget fra dig; dit hjem, din omgangskreds, din livsglæde og omsorgen for dig selv og andre – afhængigheden udvisker dine værdier og grænser langsomt. Men tag ikke fejl; selvom man lever råt, så findes der stadig moral og klarsyn og det holdt jeg fast i, selv da jeg var allerlængst nede.
På et tidspunkt kommer jeg i kontakt med de helt forkerte mennesker og det fik sendt mig på rette kurs og ud af mit misbrug – nogle gange er det en kombination af underlige tilfældigheder og viljestyrke, der skaber de helt rigtige betingelser for en forandring.
Selvom det er en tung historie jeg bærer med mig, så har den ikke taget mit gode humør eller humor fra mig og det er jeg både stolt og glad for! Jeg glæder til at tage jer rundt på Vesterbro og overraske jer med fortællinger fra mit liv!
Hvorfor fortæller jeg
Det er helt vildt givende at jeg kan få muligheden for, at fortælle om mit liv og skabe forståelse for, hvad et misbrug er og hvor lidt der skal til, før det kan gå helt galt.
Når jeg fortæller i Gadens Stemmer føler jeg, at jeg er noget værd!
Mia
#stofmisbrug #sexarbejde
VESTERBRO
Mias byvandring starter på Vesterbros Torv, 1620 Kbh V (ved Springvandet)
Hvad fortæller jeg om?
Jeg hedder Mia og vil gerne tage jer med rundt på Vesterbro og vise jer hvor jeg skaffede kunder, indtog stoffer og sov i mange år. Jeg voksede op i et hjem med alkohol, stoffer og vold. Jeg var 7 år, da jeg blev misbrugt og 12 år gammel, da jeg flyttede hjemmefra.
Det var en hård ungdom, der gjorde at jeg endte på gaden på Vesterbro. Min hverdag på Vesterbro handlede om at tjene penge på gaden på salg af sex, købe mine stoffer, derefter få lidt søvn på Reden og så op igen og starte forfra. Sådan var mit liv i 15 år.
Hvorfor fortæller jeg min historie?
Jeg fortæller min historie for at andre kan få et ærligt indblik i hvor råt et liv det er at være i stofmiljøet. Jeg håber at det kan forebygge at nogle unge mennesker ender der. Så fortæller jeg også historien fordi det hjælper mig med at bearbejde nogle af de ting jeg har oplevet.
Jens
#stofmisbrug
#psykiatriskdiagnose
#systembarn
VESTERBRO
Jens` byvandring starter på Vesterbros Torv, 1620 Kbh V (ved Springvandet)
“Take a walk on the wild side med Jens Rygvind!”
Mit navn er Jens og tilnavnet Rygvind fik jeg tilbage i 1980’erne, fordi jeg tog en masse speed (amfetamin).
Hvad fortæller jeg om?
På min byvandring vil I høre om mine oplevelser som psykiatrisk patient, jeg blev første gang syg som 17-årig. Jeg har været anbragt i familiepensioner og et behandlingskollektiv. Senere i livet blev jeg student og efterfølgende uddannet skolelærer, og det var jeg så i syv år. Jeg troede, at jeg var rask, men det var jeg ikke – jeg fik en angstpsykose, som varede i mere end et år og i dag er jeg førtidspensionist.
Jeg vil også fortælle om misbrug og om at ændre adfærd. Jeg tror på motion som medicin, jeg har været clean i 10 år og er stadig ved at lære mig selv at kende.
Via min uddannelse som skolelærer har jeg også historisk viden om Vesterbro, som jeg vil dele med jer på turen.
Hvorfor fortæller jeg min historie?
Jeg har diagnosen paranoid skizofreni, og jeg fortæller min historie for at nedbryde stereotyper om diagnosen. Tit får vi de dårlige vaner i teenage-tiden og bringer det med ind i voksen-livet. Hvis jeg kan få nogle til at lade vær med at begynde med rygning og stoffer, så giver mit arbejde mening
Rebekka
#anbringelser
#ensomhed
#systembarn
VESTERBRO
Rebekkas byvandring starter på Vesterbros Torv, 1620 Kbh V (ved Springvandet)
Jeg hedder Rebekka og er 60 år gammel. Jeg er tidligere anbragt og har derfor levet store dele af mit liv på institutioner og med rodløsheden og ensomheden som en tro følgesvend.
Hvad fortæller du om?
På min tur vil jeg fortælle jer om, hvilke oplevelser jeg har med at været et barn af systemet; om at blive flyttet fra børnehjem, til børnehjem og aldrig rigtig høre til nogle steder.
Med systemet som primær omsorgsperson har der ikke været mange positive forventninger eller kærlige puf, der kunne hjælpe mig med at indfri mine drømme. Det har altid været en stor drøm for mig at få en uddannelse, men med stemplet ”anbragt” følger altså begrænsede forestillinger om, hvad man evner og jeg fik desværre aldrig muligheden for at uddanne mig.
Jeg har ikke haft megen tillid til hverken systemet eller andre mennesker, fordi jeg tidligt lærte at stabilitet og gode relationer ikke hørte til min virkelighed. Når virkeligheden svigter, så er det godt at kunne finde glæde i andre universer. Det har jeg gjort gennem bøger og musik, som har været mine gode venner gennem hele livet; når jeg lader mine fingre glide over guitarens strenge, så mærker jeg at jeg er hjemme i mig selv.
At være tidligere anbragt er en livsomstændighed jeg har lært at danse med, og det at være glad på trods, er noget jeg er rigtig god til! Der findes mange tilbud og foreninger for anbragte, som har hjulpet mig i denne dans og jeg har med tiden sået små rødder i de fællesskaber.
Hvorfor fortæller du din historie?
Jeg fortæller min historie, fordi jeg synes vi skal turde at tale om tingene og jeg ønsker at andre tidligere anbragte, ikke skal føle sig ensomme i deres fortælling. Hvis jeg fortæller om mine oplevelser, kan jeg håbe på, at det bliver lettere for næste generation af anbragte.
John
#stofmisbrug #kriminalitet
VESTERBRO
Johns byvandring starter på Stampesgade 1, 1702 Kbh. V (ved Metroplads)
“På dybt vand”
Hola! Mit navn er John, min mor var spansk og min far var dansk. Som ung havde jeg derfor et mentalt ben i syd og et i nord. Jeg er født i København, men har haft mit gadeliv i Aarhus. Nu er jeg tilbage i min fødeby og vil guide jer igennem mit liv.
Hvad fortæller jeg om?
Jeg havde ild i røven som knægt og blev sendt ud og sejle på verdenshavene, og min tid som ung sømand førte mig ud på dybt vand. Første gang jeg prøvede heroin var jeg blot 16 år gammel. Derefter fulgte ca. 20 år med at tage stoffer på gaden – man kan godt kalde mig for en gammel gadedreng! Med stofferne kom kriminaliteten desværre. Jeg fortæller derfor også om, hvordan det er at sidde i fængsel.
Hvorfor fortæller jeg min historie?
Jeg kan godt lide at fortælle, jeg får reflekteret over nogle ting, og det får sat mit liv i perspektiv. Jeg synes også, at man kan kalde det folkeoplysning – især når jeg går med unge mennesker. Og ikke mindst: Jeg vil gerne bruge mine mørke oplevelser i livet til noget positivt.
Morten
#stofbrug
#ludomani
#kriminalitet
#afhængighed
VESTERBRO
Mortens byvandring starter på Stampesgade 1, 1702 Kbh. V (ved Metroplads)
Jeg hedder Morten, er født i 1980 og er narkoman, alkoholiker, hashoman og ludoman. Når jeg definerer mig selv sådan, er det for, at jeg aldrig glemmer, hvad jeg kom fra. Kriminalitet har også fyldt meget i store dele af mit liv.
Jeg er født og opvokset på Vestegnen og har levet et liv på toppen og på bunden.
Min historie er anderledes end de fleste andre guiders hos Gadens stemmer. Jeg vil vise jer at afhængighed og kriminalitet kan ske for alle. Jeg kommer fra en helt almindelig dansk familie med masser af kærlighed og har ingen undskyldning for at det endte som det gjorde. Skylden er ene og alene min.
Jeg glæder mig til at fortælle jer min historie.
Berthram
#stofbrug #gambling
INDRE BY
Berthrams byvandring starter på Nørreport Station ved McDonalds
Måske har du i film og medier set, hvordan en stofbruger ser ud? Forhutlet i tøjet, krøllet sammen i en trappeskakt med indsunkne kinder. Sådan var det ikke for mig. Jeg var kongen af Københavns festgade og var flyvende! På min tur vil jeg tage jer igennem Kongens København og vise jer steder, der har dannet rammen om mit stofbrug.
Jeg er 27 år og har været afhængig af kokain i flere år og jeg vil gerne fortælle min historie, fordi jeg ved hvor hurtigt et forbrug kan eskalere til et misbrug.
Jeg har altid følt mig forkert og lidt udenfor flokken, så da jeg bliver lukket ind i en vennegruppe, ser jeg ikke et problem i, at det også betyder at jeg skal tage stoffer. Faktisk gav stofferne mig en hel ny følelse og et mod, som jeg ikke havde kendt før. Jeg synes det er vildt sjovt at være på stoffer og førend jeg ved af det, så fylder kokain, alkohol og hash min dagligdag og hver dag, var der en fest vi skulle til.
Stofferne sætter livet på pause fordi det får lov til at styre alt. Det er en dyr fornøjelse og da mit misbrug var på sit højeste, brugte jeg 10.000 kroner månedligt. Jeg gamblede og jeg var god til det, så på studietur med min skole har jeg 250.000 kroner med, som jeg brænder af på 5 dage. Det er ikke kun pengene der er brugt, jeg er selv helt færdig og må på vej hjem kontakte min mor og bede om hjælp – jeg kan ikke mere.
Dén håndsudrækning har været startskuddet på mit vendepunkt, som jeg glæder mig til at fortælle jer om på turen.
Hvorfor fortæller jeg min historie?
Jeg fortæller min historie, for at skabe forståelse for, at man hverken behøver at være kriminel eller på afveje i sit liv, for at ende i et massivt stofbrug.
Philip
#stofbrug #sexsalg #hjemløshed #kriminalitet #ludomani #seksualitet
INDRE BY
Philips byvandring starter på Nørreport Station ved McDonalds
Jeg fortæller min historie om et liv med afhængighed af stoffer og spil, hjemløshed, kriminalitet og prostitution. Om hvordan jeg har følt mig anderledes og forkert. Jeg satte spørgsmålstegn ved min seksualitet. Jeg mistede lysten til livet og skadede mig selv og andre. Jeg svindlede og bedragede arbejdspladser og mange, som stod mig nært. Skyld og skam var blevet en del af mit dna.
Det er fordi, at jeg endelig er ærlig overfor mig selv, at jeg kan fortælle min historie. Både om den jeg er, og det jeg har gjort. Og jeg fortæller den for at gøre opmærksom på, at det er muligt at kæmpe sig ud af det mørke, som jeg har været i næsten hele mit liv. Der er en vej ud, men kun hvis man selv vil se lyset.
Her er et udklip af en artikel om mig og mit liv med de ting jeg fortæller om på min tur med Gadens Stemmer:
– Kan vi snakke?
De tre ord blev vendepunktet i Philip Larsens liv.
Et liv, som han egentlig havde affundet sig med, ikke længere var værd at leve.
– Jeg står der som junkie uden at have et sted at bo. Jeg har ikke noget arbejde og er dømt for kriminalitet. Nu var det også kommet frem, at jeg har svindlet de mennesker, der gennem tiden forsøgte at hjælpe mig.
For at forstå hvor afgørende det var, da Philip som 38-årig valgte at sms’e de tre ord til en gammel bekendt, skal man spole tilbage til der, hvor det hele begyndte.
Tilbage til tiden før afhængigheden af stoffer og gambling fik ham til at gøre ting, han aldrig troede, han var i stand til. Og længe før, at han den dag i dag står frem og deler sin historie som guide i Gadens Stemmer. (fra KøbenhavnLIV, den 15. maj 2023 kl. 10:50)
Når jeg kigger tilbage på, hvad mit liv har bragt mig af dårlige ting, kan jeg i dag se, hvor store konsekvenser det havde for mig, at jeg intet kendskab havde til stoffers virkning, og hvad prisen kunne være på den lange bane. I dag bruger jeg min historie til forhåbentlig at kunne redde unge mennesker fra at begå de samme fejl, som jeg selv gjorde.
I dag er jeg et helt andet sted i mit liv. Et liv hvor jeg er klar til at tage kampen op med de ting, som har styret og påvirket mig, siden jeg var ganske ung. På baggrund af min hårde og svære fortid, har jeg fået et kald i livet …
At gøre en forskel for andre!
Katrine
#hjemløshed #misbrug
NØRREBRO
Katrines byvandringer starter ved Nørrebros Runddel ved Metro-elevatoren
Jeg hedder Katrine Kalypso og mit liv har været en rejse, der har ført mig til andre lande, undergrundsmiljøer og afkroge af mig selv, jeg ikke troede fandtes! På min tur fortæller jeg om denne rejse; om min rodløshed, om mit misbrug og om at finde hjem til sig selv!
Hvad fortæller jeg om?
I 2001 får jeg en opringning fra min mormor, der vælter fuldstændig rundt på min verden og forståelse af den og fra den ene dag til den anden, går jeg fra mit barn og hans far.
Det bliver starten på et misbrug af alkohol og amfetamin. Et misbrug jeg kommer ud af med hjælp fra behandling. Jeg uddanner mig til psykoterapeut og genskaber en relation til min søn og så er det jo lige før at vi ender i en lykkelig slutning, men der er vi ikke nået til endnu..
For i 2011 begynder en ny rejse, da jeg tilmelder mig et realityprogram, der fører mig til den anden side af jorden. Det bliver startskuddet til en flere år, hvor jeg bor i Spanien, England, Sydøstasien. I starten er det rejser mod det nye og min frihed, men det sidste år er rejserne en flugt fra mig selv og det misbrug, der igen er begyndt.
Har du nogensinde hørt om hætter? Det er en blanding af GBL som er det stærkeste opløsningsmiddel som findes og kaustisk soda og det kan man blive sendt helt afsted på. Jeg har været meget afhængig af hætter fordi det gav mig en ro og følelse af at alt nok skulle gå. Men den eneste vej det går med hætter, det er den gale. Således også for mig – både det og min fortsatte rejse, til hvor jeg er nu, må du vente med at høre om på min tur.
Hvorfor fortæller jeg?
Jeg har nogle særlige erfaringer og jeg synes min historie fortjener at blive fortalt. Jeg er gået fra at leve et forholdsvis normalt, liv til at leve i et hårdkogt og beskidt narkomiljø. Det er mit liv og hvis ikke jeg kan tale om det, så ved jeg ikke hvad jeg skal sige.
Jeg kan rigtig godt lide at fortælle og synes det er vigtigt vi deler med hinanden. At skrive dagbog føles ikke meningsfuldt for mig, men det gør det at dele med nogen der lytter. Mit ønske er at jeg kan inspirere til, at det bliver naturligt at vi taler sammen om det skamfulde og svær
David
#misbrug
NØRREBRO
Davids byvandring starter på Nørrebros Runddel ved Metro-elevator
Mit navn er David, jeg er 37 år gammel og jeg har brugt stoffer siden ungdommen.
Vejen til stofferne var drevet af en stor nysgerrighed – hvad var det for noget? Hvad kunne det?
Nogle vil måske tænke jeg var frygtløs og dumdristig – og det er nok også lidt rigtigt – men jeg er også andet end det; jeg har et godt hoved, har læst biokemi, så viden og oplysning er rigtig vigtigt for mig.
Derfor har jeg altid sat mig grundigt ind i, hvordan det stof jeg har taget virker. Stoffer er kemi og dermed en videnskab!
Hvad fortæller jeg om?
På min tur vil jeg tage jer en lille tur rundt på Nørrebro og fortælle jer om punker og BZ’er miljøet i København, som jeg som ung begyndte at færdes i. Et miljø hvor hash og alkohol var en fast del af fællesskabet og dermed normaliseret.
Når nysgerrighed er drivkraft, skal der hele tiden prøves noget nyt og det har ført til at jeg har prøvet rigtig, rigtig mange forskellige stoffer. Man kan overordnet set inddele stoffer i 3 forskellige kategorier; psykedeliske, dem der sløver og dem der opkvikker. Jeg vil på turen forklare jer mere om de tre kategorier og om, hvordan man f.eks. ikke kan blive fysisk afhængig af psykedeliske stoffer, men at du nemt bliver det af de stoffer, der sløver.
Selvom jeg er gået til stofferne med viden og dermed respekt er jeg i dag i behandling for stofmisbrug, fordi jeg blev fysisk afhængig.
I 2,5 år forsøgte jeg at balancere at være studerende, passe mit stofbrug og skjule sidstnævnte – en svær disciplin! Til sidst måtte jeg erkende min situation og begyndte i misbrugsbehandling.
I dag er jeg i substitutionsbehandling og får medicin. Behandlingen har hjulpet mig et stykke, men jeg ville ønske jeg kunne sige den har hjulpet mig længere end hvor jeg er i dag. At være i misbrugsbehandling er nemlig en kompliceret størrelse, som jeg gerne vil indvie jer i på min tur
Hvorfor fortæller jeg?
Jeg fortæller min historie for at give et nuanceret billede af hvad stoffer er og hvem misbrugeren er. Og så gør jeg det da også fordi jeg synes det er værdigt og vigtigt at jeg får løn for de kompetencer og erfaring jeg har.
Flemming
#hjemløshed #stofbrug
NØRREBRO
Flemmings byvandring starter på Nørrebros Runddel ved Metro-elevator
Sammen med min hund Pixie vil jeg tage jer en tur rundt på Nørrebro og vise jer nogle af de steder jeg har levet som hjemløs og fortælle jer om mit liv med stofbrug.
Hvad fortæller jeg om?
Jeg plejer at sige at jeg har doktorgrad i piller, som jeg, sammen med heroin, har været afhængig af i rigtig mange år. Jeg ved altså en ting eller to om livet som stofbruger; det er et hårdt liv, hvor du arbejder 23 timer i døgnet på at have det godt i 1 time og den evige søgen efter næste fix kan drive dig ud i både skøre og voldsomme situationer, som jeg vil fortælle jer om.
Jeg har levet som hjemløs i 4-5 år og på turen vil jeg vise jer nogle af mine gamle overnatningssteder og give jer svar på, hvorfor det er bedre at sove på 11. sal end kælderen i en opgang.
Mit misbrug har været rigtig stort og i dag får jeg substitutionsmedicin og har kæmpet mig ud af mit misbrug. Det er virkelig hård kamp, men jeg er hver dag glad for, at jeg har kæmpet den. På min tur vil jeg give jer et indblik i, hvad et liv uden stoffer indebærer af både håb og glæde, samt ensomhed og bivirkninger.
Hvorfor fortæller jeg min historie?
Noget af det sværeste ved at have stoppet mit misbrug er savnet af det fællesskab, der var omkring det. Det er også én af grundende til at jeg arbejder i Gadens Stemmer; så jeg kan træde ind i et fællesskab og få nogle nye venner.
Dernæst er det meget frisættende at fortælle sin historie – det er som om livsrygsækken bliver lettere af det.
Martin
#psykiatri #psykisksygdom
#hjemløshed
NØRREBRO
Martins byvandring starter på Nørrebros Runddel ved Metro-elevator
Jeg hedder Martin, jeg er 31 år, og jeg fortæller om op og nedture med psykisk sygdom. Min sygdom bringer mig fra Aalborg universitet, til Sydfranske klostre, til Stockholm, nætter på offentlige toiletter, til den lukkede og til sidst til et psykiatrisk bosted, og min egen lejlighed.
Jeg fortæller min historie fordi mit selvværd langsomt er blevet godt nok til at jeg kan det, og jeg tror det kan hjælpe både mig selv, og andre.