Maria

#misbrug #partnervold #psykisksygdom

Amager

Marias byvandring starter ved Amagerbro Metrostation ved elevatoren

Jeg hedder Maria og jeg vil på min tur fortælle jer om 2 treenigheder, som
har formet mit liv; den dårlige og den gode. Den dårlige har disse tre
komponenter: alkoholmisbrug, partnervold og psykisk sygdom, mens den gode har
krop, sind og sjælen.

Hvad fortæller jeg om?
At leve 18 år som alkoholiker, giver noget erfaring. Jeg fortæller om hvordan mit alkoholmisbrug har været som et slør, der har taget styring i mit liv, samtidig med at det har været dét, der har gjort at jeg kunne udholde livet – misbrug er en stærk kraft, som kan være svær at forstå. Men med 3 år, som ædru bliver jeg klogere dag for dag!

Jeg har boet med en voldelig partner i 4 år. At leve med alkoholmisbrug,
psykisk sygdom og partnervold skaber nogle ringe betingelser for, at et
menneske kan blomstre og rejse sig. Jeg havde næsten givet op, og traf forkerte valg. Men noget ændrede sig og i dag står jeg et helt andet sted! Gennem et fokus på krop, sind og sjæl og et voksende engagement i min lokale kirke, står jeg i dag et sted, som hverken jeg selv eller mine omgivelser havde turde håbe på. Jeg har ikke fået mit gamle liv tilbage, jeg har skabt mig et nyt liv og det er jeg meget, meget glad for!

Jeg glæder mig til at tage jer rundt på mit Amagerbro og give jer et indblik i
mit liv og give jer en forståelse af, at nogle gange er der ikke nødvendigvis
klare svar på, hvorfor nogen stifter bekendtskab med livets tunge sider, mens
andre ikke gør.

Hvorfor fortæller du?
Jeg fortæller for at lære mere om det liv jeg har levet. Jeg fortæller fordi jeg hele mit liv er blevet fortalt at jeg fyldte og talte for meget og langt om længe kan min stemme bruges til noget og ikke bare være til besvær. 


Preben

#misbrug #hjemløshed #psykisksygdom

SYDHAVN

Prebens byvandring starter ved Sydhavn station på pladsen foran indgangen

Min fortælling handler om en opvækst med en mor, der er meget voldsom, om mit liv som misbruger og om en urokkelig drivkraft, der i dag har ført til et liv uden misbrug og hvor jeg bruger meget tid på at hjælpe andre.

Hvad fortæller jeg om? 
Mit navn er Preben og jeg vil på min tur, tage jer igennem mit liv i Sydhavnen. Sydhavnen er spændende bydel, som jeg holder meget af. I Sydhavnen er der rummelighed, håb og fællesskab og også mennesker, som har erfaringer med at leve et udsat liv – ligesom mig selv.

På min tur vil fortælle jer om min opvækst med en mor, der er skizofren og misbrugende, voldelig, hvorfor jeg har været overladt til mig selv og blevet udsat for overgreb. Min opvækst har udfordret mine muligheder for at leve et godt og meningsfuldt liv og i en tidlig alder er jeg afhængig af hash.

Da jeg for 2. gang i livet mister et menneske jeg holder af, går jeg i sort og jeg aner ikke, hvem eller hvor jeg skal vende mig hen for at få hjælp, så jeg ender som hjemløs.

Ligesom andres liv, har mit også opture og gode minder og dem vil jeg også fortælle jer om på min tur. Særligt skal I høre om hvordan hospitalet Sankt Hans i Roskilde og værestedet Sydhavnskompagniet har støttet mig i at lære min diagnose, mit misbrug og ikke mindst alle mine kvaliteter at kende og det har været min redning.

Christi

#misbrug #hjemløshed #anbringelse #sexsalg

VESTERBRO

Christis byvandring starter på Stampesgade 1, 1702 Kbh. V (ved Metroplads)

Jeg hedder Christi og jeg er 46 år gammel og jeg vil tage jer rundt på den indre stofscene på Vesterbro og fortælle om mine erfaringer herfra. Det er nogle gange svært at begribe, at jeg i dag end ikke ville sætte mig og tisse på de uhumske offentlige toiletter, hvor jeg tidligere har siddet og indtaget heroin. Mennesker udvikler sig og det må man sige jeg også har gjort!

Hvad fortæller jeg om?
Jeg er vokset op i en dysfunktionel familie og jeg har levet en barndom i frygt. Da jeg bliver anbragt i en alder 15 år, var jeg så bange for at min far skulle finde mig, at jeg farvede mit hår og sov med dynen over hovedet, så han ikke ville kunne kende mig, hvis han skulle komme og lede efter mig.

Jeg har været anbragt mange steder i løbet af min ungdom, og det har mildest talt været en forvirrende omgang for et ungt menneske med en tung bagage. Kommunen har svært ved at finde ud af, hvad de skal gøre med mig og til sidst bliver jeg placeret i et hus med en masse kriminelle unge – her føler jeg, at det system og de voksne, der skulle passe på mig, giver slip.
Jeg begynder at tage meget coke og omgås nogle mennesker, der ikke just gør min tilværelse mere fredfyldt. Slemt bliver værre og jeg havner efter nogle omveje på Istedgade. Her tager mit misbrug fart, og førend jeg ved af det går jeg fra at være en festjunkie til at ryge kokain og senere heroin.

Jeg bor på natcaféerne på Mændenes Hjem, Reden og sporadisk hos kærester. Der er altså ikke megen stabilitet i min tilværelse og til sidst opgiver kommunen, at tilbyde mig mere misbrugsbehandling.
Når jeg ser tilbage på den første del af mit liv, kan jeg godt se at jeg har været igennem nogle voldsomme ting, som gør det svært at forestille sig at jeg står hvor jeg gør i dag. Men et møde med en gammel ven, kommer til at ændre mit liv for altid og det vil jeg glæde mig til at fortælle jer mere om på min tur!

Hvorfor fortæller jeg?
Jeg synes det er vigtigt at høre fra en, der har erfaret hvad svigt fra voksne og systemet gør ved et barn.
Og måske vigtigst af alt; for at vise at man kan komme ud på den anden side, selv når man står i lort til halsen.

Johanne

 #psykisksygdom

VESTERBRO

Johannes byvandring starter på Enghave Plads ved trappen til Metroen

Jeg hedder Johanne og er 23 år og jeg vil fortælle jer om, hvordan man jonglerer mellem at være ung kvinde, der kæmper med psykiske diagnoser og deres stigma, navigere i et psykiatrisk system, hvor mennesket bag diagnosen ikke bliver set, alt imens jeg også forsøger at leve og bevare et helt almindelig ungdomsliv.

Hvad fortæller jeg om?

Jeg har hele mit liv levet med psykiske udfordringer. Som barn havde jeg tvangstanker, der styrede hvordan jeg måtte begå mig i verden, i et forsøg på at have kontrol over det uforudsigelige. Jeg havde remser, der skulle gennemgås, førend jeg kunne drikke et glas vand eller gå på toilettet. I takt med tvangstankerne fik et større indtog, fulgte mobningen med.

På gymnasiet blev jeg født på ny! Mine tvangstanker var mindsket, jeg fik en anden plads i det sociale hierarki og jeg levede et sprudlende, og til tider grænsesøgende ungdomsliv.
Men med fuldt drøn på, begyndte min psyke også at melde sig på banen på en ny facon. Min virkelighedsopfattelse glippede til tider og medvirkede til, at jeg ikke har været i stand til at leve et ungdomsliv, som de fleste. At leve med psykiske diagnoser føles tit og ofte, som at balance på en knivsæk – for hvornår er man bare en helt almindelig ung, der er vildt ked af det eller vildt glad og hvornår tipper det over og bliver mere alvorligt?

Jeg er i dag diagnosticeret med skizofreni, de fleste mennesker har mange ideer om og på min tur, vil jeg helt sikkert kunne nuancere dine idéer! Jeg tager dig med på min personlige rejse i at lære og stole på min egen intuition – også selvom folk omkring mig nogle gange er uenige.

Hvorfor fortæller jeg min historie?

Jeg er virkelig stolt af hvor langt jeg er kommet og jeg vil rigtig gerne inspirere andre i lignede situationer til at fortsætte deres kamp. Jeg vil gerne lukke folk ind i mit sind, hvis det kan hjælpe dem med at udvide deres horisont. Jeg ønsker at vise at følelser, sårbarhed og oprigtighed er en enorm styrke.

Katrine

#psykiatri #hjemløshed

Billede på vej

VESTERBRO

Katrines byvandring starter på Stampesgade 1, 1702 Kbh. V (ved Metroplads)

Jeg hedder Katrine og jeg inviterer jer rundt på mit Vesterbro, hvor jeg har boet på natherberg af flere omgange. I de sværeste perioder mit liv, har jeg pendlet mellem herberg, krisecenter og psykiatrien.
Selvom livet har budt mig meget, så har jeg altid holdt fast i min taknemmelighed og formået at finde små frirum og gemmesteder midt i kaosset, og dem vil jeg glæde mig til også at vise på turen.

Hvad fortæller jeg om?
At jeg skulle opleve hjemløshed, lå ikke lige i kortene. Jeg er vokset op i en kernefamilie, med akademikerforældre, og omsorg, der kom væltende i stride strømme.
I starten af mine tyvere mister jeg begge mine forældre og jeg står forældreløs og med et ansvar for min lillesøster. Et ansvar jeg påtog mig med største selvfølgelighed og glæde, men som også levnede for lidt plads til min egen sorg.

På få år mister jeg mig selv og min lejlighed. Følger af fysisk og psykisk vold nedbryder mig fuldstændigt og jeg ender på natherberg. Herefter er jeg i flere år, kastebold mellem herberger, krisecentre og psykiatrien. Jeg får ikke tilstrækkelig hjælp og til sidst opgiver jeg næsten selv, at tage imod den hjælp jeg trods alt tilbydes.

Tro og spiritualitet har altid været vigtig for mig, og det har støttet mig igennem tabet af mine forældre og mange gange senere i mit liv. Det har været et redskab, til at finde ind til mig selv i perioder, hvor jeg var længst væk og har bragt mig tættere på en taknemmelighed, jeg er sikker på, har været afgørende for hvor jeg er i dag.

Hvorfor fortæller jeg?
Jeg er guide i Gadens Stemmer fordi det næsten virker terapeutisk, at jeg betræder mine gamle fodspor med nye skridt! Det gør mig stolt, hvis min historie kan være vække noget i folk og være med til at nedbryde fordomme.

Magnus

#stofmisbrug

Billede på vej

VESTERBRO

Magnus` byvandring starter på Vesterbros Torv, 1620 Kbh V (ved Springvandet)

ʺJeg er vokset op med og omkring stoffer, og har siden jeg var ung teenager haft et misbrug.”
Jeg hedder Magnus, jeg er 23 år gammel og jeg er vokset op med forældre, der har kæmpet med misbrug.
I dag kæmper jeg selvsamme kamp for at blive fri af stoffer.

På min tur fortæller jeg om, hvordan stofferne fandt vej ind i mit liv og blev en del af min hverdag. 
Min unge alder til trods, så har jeg 10 års erfaring med stoffer – først hash, så LSD og MDMA og senere heroin.

I får min personlige historie om at vokse op med og omkring stoffer, og hvordan dét gør vejen ind i et misbrug kortere – og hvor svært det er at bryde ud af et misbrug, når ens bolig, omgangskreds og økonomi er viklet ind i stofmiljøet. For hvad gør du egentlig, når selvsamme mennesker, som står dig nær, er med til at fastholde dig i dit misbrug?

Min tur foregår på indre Vesterbro. Her får I et indblik i de tilbud, der findes til stofbrugere og gadens folk. Selv har jeg brugt stofindtagelsesrummet H17, som har haft stor betydning for, at jeg trods mit stofbrug lever uden typiske følgesygdomme.

At være ung stofbruger er anderledes end at være gammel i gårde. Stofscenen på indre Vesterbro er et hårdt miljø at befinde sig i som ung. Stofsalget til folk på min egen alder foregår i dag i højere grad på internettet. Hvordan og hvorfor fortæller jeg også om på turen.

Jeg fortæller i Gadens Stemmer, fordi jeg ser det som en mulighed for at komme videre i mit liv! Det er billigere end terapi og så giver det mig noget arbejdserfaring. Selvom jeg har tunge erfaringer med i bagagen, er der på min tur også plads til smil, grin og håb.Magnus

Patrick

 #stofbrug #misbrug #psykiatri #hjemløshed

VESTERBRO

Patricks byvandring starter på Enghave Plads ved trappen til Metroen

Med Vesterbro som scenen, vil jeg invitere jer ind i mit liv de seneste 5 år, hvor psykiatriske indlæggelser, venskab, stoffer, familieliv og hjemløshed har viklet sig ind i hinanden og været en del af mit liv.

Jeg har i mange år levet efter, hvordan jeg troede andre ønskede jeg skulle være, og har haft høje forventninger til mig selv. Jeg levede hurtigt, festligt og havde en masse venner, indtil filmen knækkede totalt. Jeg lukkede mig inde og begyndte et dagligt forbrug af alkohol og kokain.

Med hjælp fra psykiatrien er jeg af flere omgange blevet stabiliseret, men det er sjældent nok, når omstændighederne udenfor hospitalet er de samme. Jeg blev fanget i en ond cirkel, hvor stoffer, psykisk ustabilitet og indlæggelser afløste hinanden.

På film bliver misbrugere fremstillet, som nogle der sidder i byens kroge og kokser, men sådan var det ikke for mig. Jeg fandt et stof, der fik mig til at slappe af og gav mig muligheden for at være mig selv. Jeg får mig en kæreste og en bonussøn og lever et tilsyneladende velfungerende liv, jeg har bare et misbrug ved siden af. At have et misbrug er i sig selv en kamp. At leve et dobbeltliv er en endnu større kamp, men at lyve overfor dem man elsker, har været og er min største anger og smerte.

For et halvt år siden tager mit liv en drejning, som har gjort en kæmpe forskel for mig. Det fortæller jeg også om på min tur, og kan allerede her kan jeg afsløre, at jeg glæder mig til at fortælle jer om, hvorfor og hvordan jeg står et bedre sted i dag!

Hvorfor fortæller jeg?
Første gang jeg hørte om Gadens Stemmer var jeg slet ikke i tvivl om, at det skulle jeg bare være med i. Jeg håber på, at jeg ved at fortælle min historie, får folk til at huske på at, hvis de ender i en situation som mig, så kender de til konsekvenserne ved at træffe de forkerte valg.

Bo

#hjemløshed #stofmisbrug
#alkoholisme #sexindustri

VESTERBRO

Bos byvandring starter på Stampesgade 1, 1702 Kbh. V (ved Metroplads)

Jeg hedder Bo og jeg er 58 år gammel. Man kan vel godt kalde mig lidt af en Vesterbro-rotte. Jeg har levet på Vesterbro af tre omgange; som barn i 60erne, som misbruger i 90’erne og siden 2019 på en hel ny måde. Alt sammen glæder jeg mig til at fortælle jer om. Jeg er dårligt gående, så derfor fører jeg jer rundt på min tur siddende på min tre-hjulede el-crosser. Men bare rolig, farten sættes efter jeres gå-tempo

På min tur fortæller jeg om den kæmpe forandring stofscenen, sexindustrien og Vesterbro har gennemgået. Forandringer, som jeg har haft helt inde på livet som blandingsmisbruger, og indehaver af et bordel og et escortbureau. Så det er også en livsfortælling om stoffer, piger og hustlerier. Når man bruger stoffer, så skal der tjenes penge og det kan man gøre på forskellige måder – nogle er uskyldige og nogle er mere hårdhændede!

Sexindustrien har altid været en del af mit liv; jeg husker hvordan de prostituerede hang ud ad vinduerne da jeg var barn og senere har jeg selv haft et bordel, som jeg startede fordi jeg synes der var meget dårlige forhold for de gadeprostituerede. Nogle vil måske tænke, at jeg er en del af problemet fordi jeg har drevet bordel. Kom med på min tur, så vil jeg fortælle dig om mine tanker og erfaringer. En ting er sikkert; en mønt har to sider og ikke begge sider er grimme!

Hvorfor fortæller jeg?

Jeg fortæller min historie fordi jeg synes det er vigtigt at folk kender til liv, som det jeg har levet. Når jeg deler, kan jeg være med til at skabe forståelse og måske også være med til, at andre ikke når så langt ud som jeg selv har været. Og så synes jeg det er en slags selvterapi!

Sami

#hjemløshed #stofmisbrug
#alkoholisme #kriminalitet
#systembarn

Foto: Kim Wendt

VESTERBRO

Samis byvandring starter på Stampesgade 1, 1702 Kbh. V (ved Metroplads)

Jeg var et barn man ikke kunne nå, jeg blev en teenager man ikke forstod og en voksen, som ikke forstod sig selv” 

Mit navn er Sami, og jeg har prøvet meget – mit liv har ikke altid været nemt, men jeg har bevaret min sorte humor.  

Hvad fortæller jeg om? 

Jeg er vokset op med narko, min far var narkoman og alkoholiker – og min mor blev det. Jeg mistede mine forældre i en tidlig alder, som gjorde at jeg følte mig fortabt og helt alene. Jeg har altid haft meget krudt i røven, og det har ført mig ned ad mørke veje i mit liv. Jeg var kriminel i en meget tidlig alder, og jeg begyndte at ryge smøger, da jeg var 10 år. Så røg jeg hash, så begyndte jeg at smage alkohol, og så var det amfetamin og coke – til sidst metadon. Jeg var ca. 22 år, da jeg startede min “karriere” som hjemløs. Efter mange års svære forhindringer fortæller jeg også, hvordan jeg overlevede og står her i dag.  

Hvorfor fortæller jeg min historie? 

Jeg vil gerne give et indblik i stoffer og afhængighed, så unge mennesker tænker: ”Det skal jeg ikke det der”. Jeg håber også, at unge mennesker vil blive bedre til at sige ting højt, fra mobning, til gruppepres, til stoffer. De skal ikke gå med det selv, ligesom jeg gjorde det. Og så er det også for at blive lyttet til – i meget af mit liv, blev der ikke lyttet til mig – men det gør der nu!

Læs med for at opdage, hvad jeg får ud af at være guide hos Gadens Stemmer:

Julie

#stofmisbrug #kriminalitet

VESTERBRO

Julies byvandring starter på Stampesgade 1, 1702 Kbh. V (ved Metroplads)

Selv når livet kører som smurt med arbejde, sunde familierelationer, venner og kæreste, så kan det hele godt køre af sporet! Det gjorde mit liv, da der blev kastet en pose hvidt pulver på bordet til en fest.

Hvad fortæller jeg om
Jeg har levet 31 år og 4 af dem, har været levet udover det sædvanlige. I midt 20’erne blev jeg til en fest præsenteret for noget jeg ikke vidste hvad var, men jeg var nysgerrig og blev hooked med det samme. Det var heroin og det fik lov til at styre mit liv de næste 4 år.

På min tur vil I høre om hvordan mit liv har bevæget sig fra at være velfungerende med arbejde, familie, lejlighed, venner, til at skulle leve et dobbeltliv hvor den velfungerende tilværelse skulle kombineres med et stigende misbrug, for til sidst at stå, leve og arbejde i en anden og meget rå virkelighed. Det er noget af en rejse jeg har været på og det har ikke været de nemme discipliner jeg har konkurreret i, skulle jeg lige hilse og sige!

At leve som misbruger kan tage meget fra dig; dit hjem, din omgangskreds, din livsglæde og omsorgen for dig selv og andre – afhængigheden udvisker dine værdier og grænser langsomt. Men tag ikke fejl; selvom man lever råt, så findes der stadig moral og klarsyn og det holdt jeg fast i, selv da jeg var allerlængst nede.

På et tidspunkt kommer jeg i kontakt med de helt forkerte mennesker og det fik sendt mig på rette kurs og ud af mit misbrug – nogle gange er det en kombination af underlige tilfældigheder og viljestyrke, der skaber de helt rigtige betingelser for en forandring.

Selvom det er en tung historie jeg bærer med mig, så har den ikke taget mit gode humør eller humor fra mig og det er jeg både stolt og glad for! Jeg glæder til at tage jer rundt på Vesterbro og overraske jer med fortællinger fra mit liv!

Hvorfor fortæller jeg
Det er helt vildt givende at jeg kan få muligheden for, at fortælle om mit liv og skabe forståelse for, hvad et misbrug er og hvor lidt der skal til, før det kan gå helt galt.

Når jeg fortæller i Gadens Stemmer føler jeg, at jeg er noget værd!

Mia

#stofmisbrug #sexarbejde

VESTERBRO

Mias byvandring starter på Vesterbros Torv, 1620 Kbh V (ved Springvandet)

Hvad fortæller jeg om? 

Jeg hedder Mia og vil gerne tage jer med rundt på Vesterbro og vise jer hvor jeg skaffede kunder, indtog stoffer og sov i mange år. Jeg voksede op i et hjem med alkohol, stoffer og vold. Jeg var 7 år, da jeg blev misbrugt og 12 år gammel, da jeg flyttede hjemmefra.
Det var en hård ungdom, der gjorde at jeg endte på gaden på Vesterbro.  Min hverdag på Vesterbro handlede om at tjene penge på gaden på salg af sex, købe mine stoffer, derefter få lidt søvn på Reden og så op igen og starte forfra. Sådan var mit liv i 15 år.

Hvorfor fortæller jeg min historie? 

Jeg fortæller min historie for at andre kan få et ærligt indblik i hvor råt et liv det er at være i stofmiljøet. Jeg håber at det kan forebygge at nogle unge mennesker ender der. Så fortæller jeg også historien fordi det hjælper mig med at bearbejde nogle af de ting jeg har oplevet.

Jens

#stofmisbrug 
#psykiatriskdiagnose
#systembarn 

Foto: Kim Wendt

VESTERBRO

Jens` byvandring starter på Vesterbros Torv, 1620 Kbh V (ved Springvandet)

“Take a walk on the wild side med Jens Rygvind!” 

Mit navn er Jens og tilnavnet Rygvind fik jeg tilbage i 1980’erne, fordi jeg tog en masse speed (amfetamin). 

Hvad fortæller jeg om?  

På min byvandring vil I høre om mine oplevelser som psykiatrisk patient, jeg blev første gang syg som 17-årig. Jeg har været anbragt i familiepensioner og et behandlingskollektiv. Senere i livet blev jeg student og efterfølgende uddannet skolelærer, og det var jeg så i syv år. Jeg troede, at jeg var rask, men det var jeg ikke – jeg fik en angstpsykose, som varede i mere end et år og i dag er jeg førtidspensionist.  

Jeg vil også fortælle om misbrug og om at ændre adfærd. Jeg tror på motion som medicin, jeg har været clean i 10 år og er stadig ved at lære mig selv at kende. 
Via min uddannelse som skolelærer har jeg også historisk viden om Vesterbro, som jeg vil dele med jer på turen. 

Hvorfor fortæller jeg min historie?  

Jeg har diagnosen paranoid skizofreni, og jeg fortæller min historie for at nedbryde stereotyper om diagnosen. Tit får vi de dårlige vaner i teenage-tiden og bringer det med ind i voksen-livet. Hvis jeg kan få nogle til at lade vær med at begynde med rygning og stoffer, så giver mit arbejde mening

Victoria

#stofbrug
#sexsalg
#hjemløshed
#systembarn

 

VESTERBRO

Victorias byvandring starter på Stampesgade 1, 1702 Kbh V. (ved Metroplads)
”Når lyset endelig finder vej gennem mørket”✨
Jeg hedder Victoria og er slutningen af tyverne I en alder af blot 12 år, startede misbruget med stoffer og alkohol.

Jeg brugte dem til at slippe væk fra et “hjem” med mange traumer, konflikter og skænderier. 

Hvad fortæller jeg om?
Konsekvenserne af, at træffe bekendtskab med stofferne i så tidlig en alder var mange, Særligt værd at nævne, er at jeg som 15-årig blev tvangsfjernet og sendt til en plejefamilie i Spanien. Dette blev starten på at være et systembarn med fejlanbringelser, bureaukrati, hjemløshed, prostitution, massivt misbrug og en familie i opløsning. Stofferne har i den grad styret mig liv. 

Efter utallige stofoverdoser i et tungt heroin misbrug, fandt et lille dog kraftigt lys vejen igennem mørket som ikke syntes at have nogen ende.

Hvorfor fortæller jeg min historie?
Det er ikke et aktivt valg at være stofmisbruger, og det kan ske for alle.

Min lidenskab og entusiasme grunder i et ønske om at skabe forståelse, for hvor afhængig man kan blive af stoffer, konsekvenserne af misbrug og den håbløshed, skyld og skam, der følger med. Jeg fortæller min historie for at nedbryde fordomme.

– Jeg dedikerer min tur til nogle meget stærke kvinder, der virkelig har gjort en stor forskel og kæmpet for mit liv.

Rebekka

#anbringelser 
#ensomhed
#systembarn 

Foto: Kim Wendt

VESTERBRO

Rebekkas byvandring starter på Vesterbros Torv, 1620 Kbh V (ved Springvandet)

Jeg hedder Rebekka og er 60 år gammel. Jeg er tidligere anbragt og har derfor levet store dele af mit liv på institutioner og med rodløsheden og ensomheden som en tro følgesvend.

Hvad fortæller du om?

På min tur vil jeg fortælle jer om, hvilke oplevelser jeg har med at været et barn af systemet; om at blive flyttet fra børnehjem, til børnehjem og aldrig rigtig høre til nogle steder.

Med systemet som primær omsorgsperson har der ikke været mange positive forventninger eller kærlige puf, der kunne hjælpe mig med at indfri mine drømme. Det har altid været en stor drøm for mig at få en uddannelse, men med stemplet ”anbragt” følger altså begrænsede forestillinger om, hvad man evner og jeg fik desværre aldrig muligheden for at uddanne mig.

Jeg har ikke haft megen tillid til hverken systemet eller andre mennesker, fordi jeg tidligt lærte at stabilitet og gode relationer ikke hørte til min virkelighed. Når virkeligheden svigter, så er det godt at kunne finde glæde i andre universer. Det har jeg gjort gennem bøger og musik, som har været mine gode venner gennem hele livet; når jeg lader mine fingre glide over guitarens strenge, så mærker jeg at jeg er hjemme i mig selv.

At være tidligere anbragt er en livsomstændighed jeg har lært at danse med, og det at være glad på trods, er noget jeg er rigtig god til! Der findes mange tilbud og foreninger for anbragte, som har hjulpet mig i denne dans og jeg har med tiden sået små rødder i de fællesskaber.

Hvorfor fortæller du din historie?

Jeg fortæller min historie, fordi jeg synes vi skal turde at tale om tingene og jeg ønsker at andre tidligere anbragte, ikke skal føle sig ensomme i deres fortælling. Hvis jeg fortæller om mine oplevelser, kan jeg håbe på, at det bliver lettere for næste generation af anbragte.

Morten

#stofbrug 
#ludomani
#kriminalitet
#afhængighed

VESTERBRO

Mortens byvandring starter på Stampesgade 1, 1702 Kbh. V (ved Metroplads)

Jeg hedder Morten, er født i 1980 og er narkoman, alkoholiker, hashoman og ludoman. Når jeg definerer mig selv sådan, er det for, at jeg aldrig glemmer, hvad jeg kom fra. Kriminalitet har også fyldt meget i store dele af mit liv.

Jeg er født og opvokset på Vestegnen og har levet et liv på toppen og på bunden.

Min historie er anderledes end de fleste andre guiders hos Gadens stemmer. Jeg vil vise jer at afhængighed og kriminalitet kan ske for alle. Jeg kommer fra en helt almindelig dansk familie med masser af kærlighed og har ingen undskyldning for at det endte som det gjorde. Skylden er ene og alene min.

Jeg glæder mig til at fortælle jer min historie.

Ole

#hjemløshed 
#alkoholmisbrug
#afhængighed

Frederiksberg

Oles byvandring starter på Fasanvej MetroStation ved elevatoren over jorden

Jeg hedder Ole, og på min tur tager jeg jer rundt på Frederiksberg – et område af København, som folk normalvis kender for at være pænt og mondænt. Men her findes også liv, der leves i skyggen/på kanten. Et af dem er mit.

Hvad fortæller jeg om?
I 2015 går jeg fra at have kæreste, lejlighed og job til at bo på natherberg og sælge Hus Forbi – dét er en livsomvæltning på den helt store skala. Når man bor på natherberg tilbringer man cirka 10 timer på gaden i al slags vejr og med begrænset adgang til mange af de ting andre tager for givet; mad, toilet og tag over hovedet. Heldigvis er jeg født som optimist, så jeg formår at få det bedste ud af de fleste situationer. Jeg er meget taknemmelig over den venlighed og hjertevarme jeg har mærket fra andre hjemløse og særligt fra de kunder, jeg møder som Hus Forbi sælger. På turen vil jeg fortælle jer, hvad Hus Forbi og hjemløse organisationen SAND har betydet for mig – jeg kan allerede her afsløre, at det ikke er så lidt.

Jeg har levet med alkoholisme det meste af mit liv og på turen vil jeg invitere jer ind i mine tanker om hvordan jeg lever med den sygdom, som jeg mener det er. Livet har udfordret mig og har også givet mig af det gode; i dag bor jeg i min egen lejlighed på Frederiksberg og spreder mit gode humør som Hus Forbi sælger og blandt mine venner. Jeg glæder mig til at invitere jer ind i mit liv og give jer både smil på læben og måbende blikke.

Hvorfor fortæller jeg?
For at give min historie videre, så andre kan lære af den! Det giver mig meget at gå turene, når folk stiller spørgsmål får jeg jo talt om nogle ting, jeg ellers ikke ville.

Philip

#stofbrug #sexsalg #hjemløshed #kriminalitet #ludomani #seksualitet

INDRE BY

Philips byvandring starter på Nørreport Station ved McDonalds

Jeg fortæller min historie om et liv med afhængighed af stoffer og spil, hjemløshed, kriminalitet og prostitution. Om hvordan jeg har følt mig anderledes og forkert. Jeg satte spørgsmålstegn ved min seksualitet. Jeg mistede lysten til livet og skadede mig selv og andre. Jeg svindlede og bedragede arbejdspladser og mange, som stod mig nært. Skyld og skam var blevet en del af mit dna.

Det er fordi, at jeg endelig er ærlig overfor mig selv, at jeg kan fortælle min historie. Både om den jeg er, og det jeg har gjort. Og jeg fortæller den for at gøre opmærksom på, at det er muligt at kæmpe sig ud af det mørke, som jeg har været i næsten hele mit liv. Der er en vej ud, men kun hvis man selv vil se lyset.

Her er et udklip af en artikel om mig og mit liv med de ting jeg fortæller om på min tur med Gadens Stemmer:
– Kan vi snakke?
De tre ord blev vendepunktet i Philip Larsens liv.

Et liv, som han egentlig havde affundet sig med, ikke længere var værd at leve.

– Jeg står der som junkie uden at have et sted at bo. Jeg har ikke noget arbejde og er dømt for kriminalitet. Nu var det også kommet frem, at jeg har svindlet de mennesker, der gennem tiden forsøgte at hjælpe mig.

For at forstå hvor afgørende det var, da Philip som 38-årig valgte at sms’e de tre ord til en gammel bekendt, skal man spole tilbage til der, hvor det hele begyndte.

Tilbage til tiden før afhængigheden af stoffer og gambling fik ham til at gøre ting, han aldrig troede, han var i stand til. Og længe før, at han den dag i dag står frem og deler sin historie som guide i Gadens Stemmer. (fra KøbenhavnLIV, den 15. maj 2023 kl. 10:50)

Når jeg kigger tilbage på, hvad mit liv har bragt mig af dårlige ting, kan jeg i dag se, hvor store konsekvenser det havde for mig, at jeg intet kendskab havde til stoffers virkning, og hvad prisen kunne være på den lange bane. I dag bruger jeg min historie til forhåbentlig at kunne redde unge mennesker fra at begå de samme fejl, som jeg selv gjorde.

I dag er jeg et helt andet sted i mit liv. Et liv hvor jeg er klar til at tage kampen op med de ting, som har styret og påvirket mig, siden jeg var ganske ung. På baggrund af min hårde og svære fortid, har jeg fået et kald i livet …
At gøre en forskel for andre!

John

#stofmisbrug #kriminalitet

 
Foto: Kim Wendt

VESTERBRO

Johns byvandring starter på Stampesgade 1, 1702 Kbh. V (ved Metroplads)

“På dybt vand” 

Hola! Mit navn er John, min mor var spansk og min far var dansk. Som ung havde jeg derfor et mentalt ben i syd og et i nord. Jeg er født i København, men har haft mit gadeliv i Aarhus. Nu er jeg tilbage i min fødeby og vil guide jer igennem mit liv.  

Hvad fortæller jeg om? 

Jeg havde ild i røven som knægt og blev sendt ud og sejle på verdenshavene, og min tid som ung sømand førte mig ud på dybt vand. Første gang jeg prøvede heroin var jeg blot 16 år gammel. Derefter fulgte ca. 20 år med at tage stoffer på gaden – man kan godt kalde mig for en gammel gadedreng! Med stofferne kom kriminaliteten desværre. Jeg fortæller derfor også om, hvordan det er at sidde i fængsel.   

Hvorfor fortæller jeg min historie? 

Jeg kan godt lide at fortælle, jeg får reflekteret over nogle ting, og det får sat mit liv i perspektiv. Jeg synes også, at man kan kalde det folkeoplysning – især når jeg går med unge mennesker. Og ikke mindst: Jeg vil gerne bruge mine mørke oplevelser i livet til noget positivt. 

Steen

#hjemløshed

Foto: Kim Wendt

INDRE BY

Steens byvandring starter på Jarmers Plads ved indgangen til H.C. Ørstedsparken

“Man kan altid gøre noget, selv om det ser svært ud”  

Goddag mit navn er Steen. Jeg blev hjemløs som ældre efter et almindeligt liv med arbejde, sport og bolig. Jeg har været hjemløs i 9-10 år, de sidste fem år på et herberg. I foråret 2022 fik jeg endelig min egen lille lejlighed.  

Hvad fortæller jeg om?  

Mange tænker nok: “Det sker ikke for mig”. Men min historie viser, at alle kan ende som hjemløse – desværre også helt unge mennesker. På byvandringen fortæller jeg om mit liv på gaden og om hjemløshed generelt.   

Respekt er et kodeord for mig, og jeg håber, at turen giver et mere nuanceret billede af hjemløse, og man får lyst til at se hjemløse i øjnene i stedet for at se igennem dem.   

Hvorfor fortæller jeg min historie?  

Jeg bliver glad, hvis jeg kan være med til, at én mindre ender på gaden, fordi de har hørt min historie og ved, hvad de skal gøre. Det er vigtigt for mig, at man ikke går fra byvandringen med en følelse af magtesløshed, men med håb. For man kan altid gøre noget, selvom det ser svært ud.  

På min tur kan I donere direkte til et værested, som står mit hjerte nær:

Steens tur starter ved den røde pil.

Jan

#stofmisbrug #sexhandel#kriminalitet

INDRE BY

Jans byvandring starter på Rådhuspladsen ved Metroens Elevator

Jeg hedder Jan

Jeg er født på Nørrebro og har fra jeg var teenager til jeg var 44 år haft et liv præget af kriminalitet, misbrug, rockergrupper, anbringelser og fængselsophold. Det liv har jeg lagt bag mig og har i dag et flexjob og er guide i Gadens Stemmer.

Hvad fortæller jeg om

Min fortælling handler om et liv, hvor jeg som 13-14 årig droppede skolen og blev trækkerdreng og lagde grunden til et misbrug af blandt andet kokain. Senere blev jeg en del af et kriminelt miljø og medlem af flere rockergrupper.

Jeg fortæller om en opvækst, hvor min far pludselig rejste fra os, anbringelser på institution og hvordan jeg løj for mig selv og andre, om hvem jeg var. Jeg fortæller om at jeg selv fik en søn som 20-årig, som jeg først fik ordentlig kontakt med 9 år senere

Jeg fortæller også om mit vendepunkt, hvor jeg fandt ud af at jeg ikke hørte til i et miljø præget af misbrug og kriminalitet, og om hvordan det at fortælle og skrive om mit liv har hjulpet mig til at forstå det, jeg ikke før forstod.

Hvorfor fortæller jeg min historie?                                    

Jeg vil gerne fortælle min historie, så indsigten i min opvækst og mit liv, kan få andre til at forstå, at hvis man ikke accepterer fakta om sig selv, kan man nemt komme til at træffe dårlige beslutninger der leder en ind i en tilværelse, som jeg har haft.

David

#misbrug

Billede på vej

NØRREBRO

Davids byvandring starter på Nørrebros Runddel ved Metro-elevator

Mit navn er David, jeg er 37 år gammel og jeg har brugt stoffer siden ungdommen.
Vejen til stofferne var drevet af en stor nysgerrighed – hvad var det for noget? Hvad kunne det?
Nogle vil måske tænke jeg var frygtløs og dumdristig – og det er nok også lidt rigtigt – men jeg er også andet end det; jeg har et godt hoved, har læst biokemi, så viden og oplysning er rigtig vigtigt for mig.
Derfor har jeg altid sat mig grundigt ind i, hvordan det stof jeg har taget virker. Stoffer er kemi og dermed en videnskab!

Hvad fortæller jeg om?
På min tur vil jeg tage jer en lille tur rundt på Nørrebro og fortælle jer om punker og BZ’er miljøet i København, som jeg som ung begyndte at færdes i. Et miljø hvor hash og alkohol var en fast del af fællesskabet og dermed normaliseret.
Når nysgerrighed er drivkraft, skal der hele tiden prøves noget nyt og det har ført til at jeg har prøvet rigtig, rigtig mange forskellige stoffer. Man kan overordnet set inddele stoffer i 3 forskellige kategorier; psykedeliske, dem der sløver og dem der opkvikker. Jeg vil på turen forklare jer mere om de tre kategorier og om, hvordan man f.eks. ikke kan blive fysisk afhængig af psykedeliske stoffer, men at du nemt bliver det af de stoffer, der sløver.

Selvom jeg er gået til stofferne med viden og dermed respekt er jeg i dag i behandling for stofmisbrug, fordi jeg blev fysisk afhængig.
I 2,5 år forsøgte jeg at balancere at være studerende, passe mit stofbrug og skjule sidstnævnte – en svær disciplin! Til sidst måtte jeg erkende min situation og begyndte i misbrugsbehandling.

I dag er jeg i substitutionsbehandling og får medicin. Behandlingen har hjulpet mig et stykke, men jeg ville ønske jeg kunne sige den har hjulpet mig længere end hvor jeg er i dag. At være i misbrugsbehandling er nemlig en kompliceret størrelse, som jeg gerne vil indvie jer i på min tur

Hvorfor fortæller jeg?
Jeg fortæller min historie for at give et nuanceret billede af hvad stoffer er og hvem misbrugeren er. Og så gør jeg det da også fordi jeg synes det er værdigt og vigtigt at jeg får løn for de kompetencer og erfaring jeg har.

Katrine

#hjemløshed #misbrug

NØRREBRO

Katrines byvandring starter på Nørrebros Runddel ved Metro-elevator

Jeg hedder Katrine Kalypso og mit liv har været en rejse, der har ført mig til andre lande, undergrundsmiljøer og afkroge af mig selv, jeg ikke troede fandtes! På min tur fortæller jeg om denne rejse; om min rodløshed, om mit misbrug og om at finde hjem til sig selv!

Hvad fortæller jeg om?
I 2001 får jeg en opringning fra min mormor, der vælter fuldstændig rundt på min verden og forståelse af den og fra den ene dag til den anden, går jeg fra mit barn og hans far.
Det bliver starten på et misbrug af alkohol og amfetamin. Et misbrug jeg kommer ud af med hjælp fra behandling. Jeg uddanner mig til psykoterapeut og genskaber en relation til min søn og så er det jo lige før at vi ender i en lykkelig slutning, men der er vi ikke nået til endnu..

For i 2011 begynder en ny rejse, da jeg tilmelder mig et realityprogram, der fører mig til den anden side af jorden. Det bliver startskuddet til en flere år, hvor jeg bor i Spanien, England, Sydøstasien. I starten er det rejser mod det nye og min frihed, men det sidste år er rejserne en flugt fra mig selv og det misbrug, der igen er begyndt.

Har du nogensinde hørt om hætter? Det er en blanding af GBL som er det stærkeste opløsningsmiddel som findes og kaustisk soda og det kan man blive sendt helt afsted på. Jeg har været meget afhængig af hætter fordi det gav mig en ro og følelse af at alt nok skulle gå. Men den eneste vej det går med hætter, det er den gale. Således også for mig – både det og min fortsatte rejse, til hvor jeg er nu, må du vente med at høre om på min tur.

Hvorfor fortæller jeg?

Jeg har nogle særlige erfaringer og jeg synes min historie fortjener at blive fortalt. Jeg er gået fra at leve et forholdsvis normalt, liv til at leve i et hårdkogt og beskidt narkomiljø. Det er mit liv og hvis ikke jeg kan tale om det, så ved jeg ikke hvad jeg skal sige.

Jeg kan rigtig godt lide at fortælle og synes det er vigtigt vi deler med hinanden. At skrive dagbog føles ikke meningsfuldt for mig, men det gør det at dele med nogen der lytter. Mit ønske er at jeg kan inspirere til, at det bliver naturligt at vi taler sammen om det skamfulde og svær

Flemming

#hjemløshed #stofbrug

NØRREBRO

Flemmings byvandring starter på Nørrebros Runddel ved Metro-elevator

Sammen med min hund Pixie vil jeg tage jer en tur rundt på Nørrebro og vise jer nogle af de steder jeg har levet som hjemløs og fortælle jer om mit liv med stofbrug.

Hvad fortæller jeg om?
Jeg plejer at sige at jeg har doktorgrad i piller, som jeg, sammen med heroin, har været afhængig af i rigtig mange år. Jeg ved altså en ting eller to om livet som stofbruger; det er et hårdt liv, hvor du arbejder 23 timer i døgnet på at have det godt i 1 time og den evige søgen efter næste fix kan drive dig ud i både skøre og voldsomme situationer, som jeg vil fortælle jer om.

Jeg har levet som hjemløs i 4-5 år og på turen vil jeg vise jer nogle af mine gamle overnatningssteder og give jer svar på, hvorfor det er bedre at sove på 11. sal end kælderen i en opgang.

Mit misbrug har været rigtig stort og i dag får jeg substitutionsmedicin og har kæmpet mig ud af mit misbrug. Det er virkelig hård kamp, men jeg er hver dag glad for, at jeg har kæmpet den. På min tur vil jeg give jer et indblik i, hvad et liv uden stoffer indebærer af både håb og glæde, samt ensomhed og bivirkninger.

Hvorfor fortæller jeg min historie?
Noget af det sværeste ved at have stoppet mit misbrug er savnet af det fællesskab, der var omkring det. Det er også én af grundende til at jeg arbejder i Gadens Stemmer; så jeg kan træde ind i et fællesskab og få nogle nye venner.
Dernæst er det meget frisættende at fortælle sin historie – det er som om livsrygsækken bliver lettere af det.