Preben

#misbrug #hjemløshed #psykisksygdom

SYDHAVN

Min fortælling handler om en opvækst med en mor, der er meget voldsom, om mit liv som misbruger og om en urokkelig drivkraft, der i dag har ført til et liv uden misbrug og hvor jeg bruger meget tid på at hjælpe andre.

Hvad fortæller jeg om? 
Mit navn er Preben og jeg vil på min tur, tage jer igennem mit liv i Sydhavnen. Sydhavnen er spændende bydel, som jeg holder meget af. I Sydhavnen er der rummelighed, håb og fællesskab og også mennesker, som har erfaringer med at leve et udsat liv – ligesom mig selv.

På min tur vil fortælle jer om min opvækst med en mor, der er skizofren og misbrugende, voldelig, hvorfor jeg har været overladt til mig selv og blevet udsat for overgreb. Min opvækst har udfordret mine muligheder for at leve et godt og meningsfuldt liv og i en tidlig alder er jeg afhængig af hash.

Da jeg for 2. gang i livet mister et menneske jeg holder af, går jeg i sort og jeg aner ikke, hvem eller hvor jeg skal vende mig hen for at få hjælp, så jeg ender som hjemløs.

Ligesom andres liv, har mit også opture og gode minder og dem vil jeg også fortælle jer om på min tur. Særligt skal I høre om hvordan hospitalet Sankt Hans i Roskilde og værestedet Sydhavnskompagniet har støttet mig i at lære min diagnose, mit misbrug og ikke mindst alle mine kvaliteter at kende og det har været min redning.

Sami

#hjemløshed #stofmisbrug
#alkoholisme #kriminalitet
#systembarn

Foto: Kim Wendt

VESTERBRO // SYDHAVN

Jeg var et barn man ikke kunne nå, jeg blev en teenager man ikke forstod og en voksen, som ikke forstod sig selv” 

Mit navn er Sami, og jeg har prøvet meget – mit liv har ikke altid været nemt, men jeg har bevaret min sorte humor.  

Hvad fortæller jeg om? 

Jeg er vokset op med narko, min far var narkoman og alkoholiker – og min mor blev det. Jeg mistede mine forældre i en tidlig alder, som gjorde at jeg følte mig fortabt og helt alene. Jeg har altid haft meget krudt i røven, og det har ført mig ned ad mørke veje i mit liv. Jeg var kriminel i en meget tidlig alder, og jeg begyndte at ryge smøger, da jeg var 10 år. Så røg jeg hash, så begyndte jeg at smage alkohol, og så var det amfetamin og coke – til sidst metadon. Jeg var ca. 22 år, da jeg startede min “karriere” som hjemløs. Efter mange års svære forhindringer fortæller jeg også, hvordan jeg overlevede og står her i dag.  

Hvorfor fortæller jeg min historie? 

Jeg vil gerne give et indblik i stoffer og afhængighed, så unge mennesker tænker: ”Det skal jeg ikke det der”. Jeg håber også, at unge mennesker vil blive bedre til at sige ting højt, fra mobning, til gruppepres, til stoffer. De skal ikke gå med det selv, ligesom jeg gjorde det. Og så er det også for at blive lyttet til – i meget af mit liv, blev der ikke lyttet til mig – men det gør der nu!

 

Læs med for at opdage, hvad jeg får ud af at være guide hos Gadens Stemmer:

Mia

#stofmisbrug #sexarbejde

VESTERBRO

Hvad fortæller jeg om? 

Jeg hedder Mia og vil gerne tage jer med rundt på Vesterbro og vise jer hvor jeg skaffede kunder, indtog stoffer og sov i mange år. Jeg voksede op i et hjem med alkohol, stoffer og vold. Jeg var 7 år, da jeg blev misbrugt og 12 år gammel, da jeg flyttede hjemmefra.
Det var en hård ungdom, der gjorde at jeg endte på gaden på Vesterbro.  Min hverdag på Vesterbro handlede om at tjene penge på gaden på salg af sex, købe mine stoffer, derefter få lidt søvn på Reden og så op igen og starte forfra. Sådan var mit liv i 15 år.

Hvorfor fortæller jeg min historie? 

Jeg fortæller min historie for at andre kan få et ærligt indblik i hvor råt et liv det er at være i stofmiljøet. Jeg håber at det kan forebygge at nogle unge mennesker ender der. Så fortæller jeg også historien fordi det hjælper mig med at bearbejde nogle af de ting jeg har oplevet.

Jens

#stofmisbrug 
#psykiatriskdiagnose
#systembarn 

Foto: Kim Wendt

VESTERBRO

“Take a walk on the wild side med Jens Rygvind!” 

Mit navn er Jens og tilnavnet Rygvind fik jeg tilbage i 1980’erne, fordi jeg tog en masse speed (amfetamin). 

Hvad fortæller jeg om?  

På min byvandring vil I høre om mine oplevelser som psykiatrisk patient, jeg blev første gang syg som 17-årig. Jeg har været anbragt i familiepensioner og et behandlingskollektiv. Senere i livet blev jeg student og efterfølgende uddannet skolelærer, og det var jeg så i syv år. Jeg troede, at jeg var rask, men det var jeg ikke – jeg fik en angstpsykose, som varede i mere end et år og i dag er jeg førtidspensionist.  

Jeg vil også fortælle om misbrug og om at ændre adfærd. Jeg tror på motion som medicin, jeg har været clean i 10 år og er stadig ved at lære mig selv at kende. 
Via min uddannelse som skolelærer har jeg også historisk viden om Vesterbro, som jeg vil dele med jer på turen. 

Hvorfor fortæller jeg min historie?  

Jeg har diagnosen paranoid skizofreni, og jeg fortæller min historie for at nedbryde stereotyper om diagnosen. Tit får vi de dårlige vaner i teenage-tiden og bringer det med ind i voksen-livet. Hvis jeg kan få nogle til at lade vær med at begynde med rygning og stoffer, så giver mit arbejde mening

Rebekka

#anbringelser 
#ensomhed
#systembarn 

Foto: Kim Wendt

VESTERBRO

Jeg hedder Rebekka og er 60 år gammel. Jeg er tidligere anbragt og har derfor levet store dele af mit liv på institutioner og med rodløsheden og ensomheden som en tro følgesvend.

Hvad fortæller du om?

På min tur vil jeg fortælle jer om, hvilke oplevelser jeg har med at været et barn af systemet; om at blive flyttet fra børnehjem, til børnehjem og aldrig rigtig høre til nogle steder.

Med systemet som primær omsorgsperson har der ikke været mange positive forventninger eller kærlige puf, der kunne hjælpe mig med at indfri mine drømme. Det har altid været en stor drøm for mig at få en uddannelse, men med stemplet ”anbragt” følger altså begrænsede forestillinger om, hvad man evner og jeg fik desværre aldrig muligheden for at uddanne mig.

Jeg har ikke haft megen tillid til hverken systemet eller andre mennesker, fordi jeg tidligt lærte at stabilitet og gode relationer ikke hørte til min virkelighed. Når virkeligheden svigter, så er det godt at kunne finde glæde i andre universer. Det har jeg gjort gennem bøger og musik, som har været mine gode venner gennem hele livet; når jeg lader mine fingre glide over guitarens strenge, så mærker jeg at jeg er hjemme i mig selv.

At være tidligere anbragt er en livsomstændighed jeg har lært at danse med, og det at være glad på trods, er noget jeg er rigtig god til! Der findes mange tilbud og foreninger for anbragte, som har hjulpet mig i denne dans og jeg har med tiden sået små rødder i de fællesskaber.

Hvorfor fortæller du din historie?

Jeg fortæller min historie, fordi jeg synes vi skal turde at tale om tingene og jeg ønsker at andre tidligere anbragte, ikke skal føle sig ensomme i deres fortælling. Hvis jeg fortæller om mine oplevelser, kan jeg håbe på, at det bliver lettere for næste generation af anbragte.

Stork

#hjemløshed #alkoholmisbrug 
#kriminalitet

Foto: Kim Wendt

FREDERIKSBERG

Der er gode chancer for at ryge af sporet, når du har dårlige kort hjemmefra.

 

Jeg kunne være blevet til hvad som helst, men gnisten den røg tidligt i mit liv. Jeg har stadig haft en gnist til at lave nogle forskellige ting, men det blev aldrig rigtig helt til noget. Når man i en tidlig alder mister troen på voksne og lukker følelsesregisteret, så er det svært at have tiltro til sin egen lykke og lettere at være ligeglad. 

På min tur tager jeg jer rundt i min ungdomskvarter og fortæller om, hvordan alkohol har været rammesættende for min barndom og hvordan det skubbede mig ud på gaden sammen med de andre utilpassede unge. Det banede vejen for kriminalitet og jeg begyndte at ryge meget hash, for så bliver tingene så dejligt ligegyldige.

Jeg fortæller vil om et ragger-liv og om at være en del af den rejsende flok og tage jer med på min rejse som landevejsridder, gøgler og om at finde et fællesskab i Fredens Havn.
Hvorfor fortæller du?

Jeg fortæller fordi jeg synes forståelse for hinanden er vigtigt; jeg vil gerne forstå andre mennesker og jeg vil gerne forstås selv. Derudover er det vigtigt, hvis min historie kan hjælpe andre til at forstå, at hvis man kommer på kanten så er det vigtigt at komme hurtigt på sporet igen. For jo længere ud i rabatten du kører, jo sværere bliver det at rette op.  

Michael

#hjemløshed #stofmisbrug

INDRE BY

Jeg hedder Michael. Jeg er 44 år gammel og har siden jeg var ung teenager haft et liv med misbrug, kriminalitet og hjemløshed.

Jeg er stadig stofbruger, men i nedtrapning på metadon.

På min tur fortæller jeg om min barndom og opvækst i Sønderjylland, og en far jeg stort set ikke har set, siden mine forældre blev skilt. Siden jeg var 13 år, har jeg været afhængig af alkohol og stoffer. Da jeg var i starten af tyverne, kom jeg til København, hvor jeg siden har været bruger af stort set alle de hårde stoffer der findes.

Jeg er guide i Gadens Stemmer fordi det er konstruktivt for mit mål om at blive stoffri, at fortælle andre om mit liv og oplyse om hvad stofbrug gør ved dig.

Jeg glæder mig til at vise dig rundt og fortælle om mit liv og byens bagside. På min tur har vi blandt andet stop i Ørstedsparken og Nørreport. Steder som har været en del af mit liv i mange år. Vi gør også stop ved Vor Frue Kirke, hvor jeg finder ro og tro på at jeg med tiden kan få et stoffrit liv.

Morten

#stofmisbrug#alkoholisme
#kriminalitet #ludomani

VESTERBRO

Jeg hedder Morten, er født i 1980 og er narkoman, alkoholiker, hashoman og ludoman. Når jeg definerer mig selv sådan, er det for, at jeg aldrig glemmer, hvad jeg kom fra. Kriminalitet har også fyldt meget i store dele af mit liv.

Jeg er født og opvokset på Vestegnen og har levet et liv på toppen og på bunden.

Min historie er anderledes end de fleste andre guiders hos Gadens Stemmer. Jeg vil vise jer, at afhængighed og kriminalitet kan ske for alle. Jeg kommer fra en helt almindelig dansk familie med masser af kærlighed og har ingen undskyldning for, at det endte, som det gjorde. Skylden er ene og alene min.

Jeg glæder mig til at fortælle jer min historie

John

#stofmisbrug #kriminalitet

 
Foto: Kim Wendt

VESTERBRO

“På dybt vand” 

Hola! Mit navn er John, min mor var spansk og min far var dansk. Som ung havde jeg derfor et mentalt ben i syd og et i nord. Jeg er født i København, men har haft mit gadeliv i Aarhus. Nu er jeg tilbage i min fødeby og vil guide jer igennem mit liv.  

Hvad fortæller jeg om? 

Jeg havde ild i røven som knægt og blev sendt ud og sejle på verdenshavene, og min tid som ung sømand førte mig ud på dybt vand. Første gang jeg prøvede heroin var jeg blot 16 år gammel. Derefter fulgte ca. 20 år med at tage stoffer på gaden – man kan godt kalde mig for en gammel gadedreng! Med stofferne kom kriminaliteten desværre. Jeg fortæller derfor også om, hvordan det er at sidde i fængsel.   

Hvorfor fortæller jeg min historie? 

Jeg kan godt lide at fortælle, jeg får reflekteret over nogle ting, og det får sat mit liv i perspektiv. Jeg synes også, at man kan kalde det folkeoplysning – især når jeg går med unge mennesker. Og ikke mindst: Jeg vil gerne bruge mine mørke oplevelser i livet til noget positivt. 

 

Daniel

 #hjemløshed #stofmisbrug #kriminalitet

CHRISTIANSHAVN

Jeg bliver kaldt ASILIPI af grønlænderne, det betyder ham der går sin vej alene. Det kendetegner mit liv meget godt.

Hej jeg hedder Daniel, jeg er 42 år og er født på Prinsessegade på Christianshavn. Jeg har været hjemløs på gaden i 7 år.

Hvad fortæller jeg om?

At leve som gadedreng fra jeg var helt ung. Jeg har gået på 16 folkeskoler og boet på 15 institutioner. På 8 år. Jeg fortæller om et liv med misbrug og hvor salg af stoffer og andre omsættelige ting var min levevej, indtil jeg en dag fik nok. Jeg forlod mit gamle liv, for et liv på gaden.

Hvorfor fortæller jeg min historie?

Jeg fortæller min historie, da jeg håber den kan være til gavn for andre. Det er nemmere for mig at hjælpe andre end mig selv. I mange år har jeg levet mit liv ved siden af den jeg er, og jeg har måske fundet mig selv allermest ved at hjælpe andre.

 

Steen

#hjemløshed

Foto: Kim Wendt

INDRE BY

“Man kan altid gøre noget, selv om det ser svært ud”  

Goddag mit navn er Steen. Jeg blev hjemløs som ældre efter et almindeligt liv med arbejde, sport og bolig. I dag er jeg stadig hjemløs og bor på et herberg. Jeg drømmer om at få min egen bolig snart.  

Hvad fortæller jeg om?  

Mange tænker nok: “Det sker ikke for mig”. Men min historie viser, at alle kan ende som hjemløse – desværre også helt unge mennesker. På byvandringen fortæller jeg om mit liv på gaden og om hjemløshed generelt.   

Respekt er et kodeord for mig, og jeg håber, at turen giver et mere nuanceret billede af hjemløse, og man får lyst til at se hjemløse i øjnene i stedet for at se igennem dem.   

Hvorfor fortæller jeg min historie?  

Jeg bliver glad, hvis jeg kan være med til, at én mindre ender på gaden, fordi de har hørt min historie og ved, hvad de skal gøre. Det er vigtigt for mig, at man ikke går fra byvandringen med en følelse af magtesløshed, men med håb. For man kan altid gøre noget, selvom det ser svært ud.  

På min tur kan I donere direkte til et værested, som står mit hjerte nær:

Victoria

#stofmisbrug #systembarn #sexarbejde #hjemløshed

Vesterbro

Når lyset endelig finder vej gennem mørket”  

Jeg hedder Victoria og er midt i tyverne. Jeg var kun 13 år, da jeg startede med stoffer og alkohol. Jeg brugte dem til at slippe væk fra et “hjem” med mange traumer, konflikter og skænderier.  

Hvad fortæller jeg om? 

Konsekvensen af, at jeg startede så tidligt med stoffer, var, at jeg som 15-årig blev sendt til en plejefamilie i Spanien. Dette blev starten på at være et systembarn med fejlanbringelser, bureaukrati, hjemløshed, prostitution, massivt misbrug og en familie i opløsning. Stofferne har i den grad styret mig liv.  Jeg har haft mange stofoverdoser, men efter den sidste følte jeg også et lille lys i mørket. Jeg besluttede mig for at ændre mit liv 180 grader. I dag er jeg clean og stoppet med prostitution. Jeg har et værelse på et kvindeherberg og er under uddannelse. 

Hvorfor fortæller jeg min historie? 

Det er ikke et aktivt valg at være stofmisbruger, og det kan ske for alle! Jeg vil gerne have, at I forstår, hvor afhængig man kan blive af stoffer, konsekvenserne af misbrug og den håbløshed, skyld og skam, der følger med. Jeg fortæller min historie for at nedbryde fordommeJeg dedikerer min tur til nogle meget stærke kvinder, der virkelig har gjort en stor forskel og kæmpet for mit liv. 

Jan

#stofmisbrug #sexhandel#kriminalitet

INDRE BY

Jeg hedder Jan

Jeg er født på Nørrebro og har fra jeg var teenager til jeg var 44 år haft et liv præget af kriminalitet, misbrug, rockergrupper, anbringelser og fængselsophold. Det liv har jeg lagt bag mig og har i dag et flexjob og er guide i Gadens Stemmer.

Hvad fortæller jeg om

Min fortælling handler om et liv, hvor jeg som 13-14 årig droppede skolen og blev trækkerdreng og lagde grunden til et misbrug af blandt andet kokain. Senere blev jeg en del af et kriminelt miljø og medlem af flere rockergrupper.

Jeg fortæller om en opvækst, hvor min far pludselig rejste fra os, anbringelser på institution og hvordan jeg løj for mig selv og andre, om hvem jeg var. Jeg fortæller om at jeg selv fik en søn som 20-årig, som jeg først fik ordentlig kontakt med 9 år senere

Jeg fortæller også om mit vendepunkt, hvor jeg fandt ud af at jeg ikke hørte til i et miljø præget af misbrug og kriminalitet, og om hvordan det at fortælle og skrive om mit liv har hjulpet mig til at forstå det, jeg ikke før forstod.

Hvorfor fortæller jeg min historie?                                    

Jeg vil gerne fortælle min historie, så indsigten i min opvækst og mit liv, kan få andre til at forstå, at hvis man ikke accepterer fakta om sig selv, kan man nemt komme til at træffe dårlige beslutninger der leder en ind i en tilværelse, som jeg har haft.

Mick

#alkoholisme 
#psykiatriskdiagnose
#kriminalitet

NØRREBRO

“Frygten skal ikke styre mit liv” 

Hej, jeg hedder Mick, jeg er i starten af 50’erne. Min opvækst var utryg og traumatisk, og jeg var meget overladt til mig selv og min følelsesmæssige smerte.  

Hvad fortæller jeg om på turen? 

Min historie handler om barndommens sår på sjælen, alkoholmisbrug og indbrud fra jeg var ni år, invaliderende psykisk sygdom og alligevel at komme ud på den anden side og skabe et værdifuldt liv, hvor mange andre bliver hjulpet. Udover det er jeg en lidt skør, men sympatisk og kærlig, kugle.Vi besøger min Barndommens Gade på Nørrebro og slutter der, hvor mit liv tog en altafgørende positiv drejning. Da jeg i en voksen alder fik diagnosen bipolar (manio-depressiv), faldt mange brikker på plads, og det hjalp mig til at komme videre. 

Hvorfor fortæller jeg min historie? 

Hvis jeg kan bidrage til, at nogen får et kærligere liv, er jeg en glad mand. Frygten for andres fordømmelse fylder meget hos mange: “Hvad tænker de andre, hvis…?” Sådan har jeg også haft det, men i dag nægter jeg at lade frygten styre mit liv. 

Dennis

#hjemløshed#stofmisbrug

NØRREBRO

Mit navn er Dennis, jeg er en ung mand i 30’erne og førtidspensionist.

På min tur vil I få en fortælling om mit liv. Jeg er nærmest vokset op på et sygehus, fordi jeg blev født med en masse voldsomme fysiske handicap – bl.a. en manglende endetarmsåbning og syv manglende diskosplader i ryggen. Når jeg ikke var på sygehus, boede jeg hjemme hos mine bedsteforældre, men jeg begyndte at stikke af hjemmefra og bo på gaden i en meget tidlig alder. Jeg tror, at jeg var 12 år første gang – men jeg blev tvunget hjem af politi og SSP. Omkring 14-15-årsalderen boede jeg ikke længere hjemme hos mine bedsteforældre. Gennem størstedelen af i mit liv har jeg haft et stofmisbrug, bl.a. hash og designerdrugs fx GHB og MDMA.

I dag er jeg clean og arbejder i beskyttet beskæftigelse. Jeg er politisk aktiv i både udsatterådet og i bestyrelsen i en brugerforening for kommunens to væresteder, og i perioder er jeg også på kursus for at opkvalificere mig selv ift. mit arbejde med smede/svejsejob.

Nu skal noget af min tid også gå med at være guide hos Gadens Stemmer! Mit formål med at fortælle min historie er at lave forebyggende arbejde, så andre ikke ender i en lignende situation. Vi ses derude!