Ofte stillede spørgsmål

Hvor går Gadens Stemmer byvandringer henne?

Hvordan genkender jeg guiden?

Er guiden hjemløs?

Klik og se flere spørgsmål og svar

Beskæftigelse i Gadens Stemmer

Vi tilbyder udsatte mennesker meningsfuld beskæftigelse som guider på byvandringer der viser byens og livets bagside

Som guide i Gadens Stemmer formidler man sin ”livshistorie” fra et liv med sociale udfordringer som hjemløshed, misbrug, kriminalitet, anbringelser og prostitution. Kunderne til byvandringerne er klasser og grupper fra udskolingen i folkeskolen, gymnasier og professionsuddannelser samt grupper fra virksomheder, offentlige institutioner og foreninger. Vi har også åbne ture hvor deltagerne er fra alle samfundslag og fra hele Danmark. I 2022 gik vores 30 guider næsten 1200 byvandringer med sammenlagt 18.500 deltagere og guiderne fik totalt udbetalt 576.000 i løn for ture og personalemøder – primært via det sociale frikort.

Vi møder en potentiel guide med dette intro-forløb:

  • Man starter med en kort snak hos os, efterfulgt af at vedkommende kommer på en byvandring med en af vores erfarne guider. På den tur får den potentielle guide et førstehåndsindtryk af, om han/hun kan forestille sig, selv at stå dér om 3-4 uger med deres første gruppe der skal på byvandring.
  • Næste step er at vi sætter os sammen med guiden og lytter til deres historie. Fra opvækst til hvor de er nu.
  • Derfra begynder vi i et samarbejde at opbygge guidens historie i kapitler og finder en egnet rute med stops på steder der har relation til guidens liv som udsat.
  • Så går vi prøveture uden publikum som ender op i en prøvetur med indbudt publikum, fx kan guiden invitere egne gæster med, sin kontaktperson/sagsbehandler ligesom der deltager andre fra Gadens Stemmer.
  • Efter dette er guiden klar til sine første ture.

Løn og ansættelsesformer
Typisk er vores guider borgere på kontanthjælp, borgere i ressourceforløb, flexjobbere og førtidspensionister – enten via socialt frikort eller alm. lønseddel.

En byvandring varer halvanden time og guiden får honorar pr tur. Honorarerne overføres månedligt til guidens NemKonto. Vi indberetter til det sociale frikort for guider der har det. Vi har også guider der får en helt almindelig lønseddel og betaler skat.

Gadens Stemmer som arbejdsplads
En guide har på en typisk uge 2-3 ture. Der er uger i lavsæson, hvor antallet er mindre og der er uger i forår og efterår hvor antallet er højere. Men vi tager hensyn til hvad den enkelte kan overskue.

Vi har ”personalemøder” cirka hver 6. uge, hvor guiderne får løn for at deltage. Vi tilbyder supervision til guider, hvor de også får løn ved deltagelse. Guiderne får også ”arbejdsuniform” (kasket, hoodie, regnjakke og paraply) af Gadens Stemmer. Ligeledes har vi årligt en social aktivitet for guiderne – en tur på Bakken, i teatret eller lignende. Vi er en rigtig arbejdsplads.

”Nu føler jeg, at jeg mere gør noget, hvor jeg kommer ud, i stedet for bare at være lukket inde på et eller andet område og skal hakke i et bed. Jeg føler nu, at folk ser mig og kommenterer mit arbejde. Jeg får ros for det, jeg gør, og det er enormt vigtigt. Ikke bare det dér, hvor ens arbejdsgiver kommer og siger: det er rigtig godt, det du har hakket der.” Sami, guide i Gadens Stemmer.

Guiderne får mere ud af det end lønnen
Guiderne oplever, at processen med at formulere sin historie fra livet og gaden muliggør et fornyet og foranderligt syn på sig selv og sine muligheder. For mange guider giver jobbet også en struktur, ligesom det giver selvværd og identitet at have et job og kollegaer.
Det kræver mod, at formidle sin livshistorie til små store og store grupper på tværs af alder, uddannelse, køn og økonomi. Men det giver også masser af succesoplevelser, selvtillid og anerkendelse. Byvandringernes deltagere giver Gadens Stemmer og vores guider topkarakterer og klapsalver når turen er forbi.

Det møde mellem mennesker, som byvandringerne også er, giver også deltagerne indsigt i et liv med social udsathed og udfordringer og er dermed med til at skabe tolerance og mindske fordomme om et liv på kanten.
Her kan du læse mere om, hvad guiderne får ud af jobbet hos Gadens Stemmer

Nederst på denne side kan du se og høre Sami fortælle om, hvad hun får ud af at være guide.

Sådan gør du hvis du har en borger der gerne vil være guide
Ring eller skriv til guide- og netværkskoordinatorer. Så aftaler vi hvordan og hvornår et intro-forløb kan starte.

Guide- og netværkskoordinator – København
Julie Holst Pedersen:
Mail julie@gadensstemmer.dk
Mobil: 7196 7232

Guide- og netværkskoordinator – Odense, Vejle, Esbjerg
Lone Lietzin Jensen:
lone@gadensstemmer.dk
Tlf. +45 61 10 51 23

Guidekoordinator – Aalborg
Anna Sofie (Fie) Becker
annasofie@gadensstemmer.dk
+ 45 61 10 88 42

Tilmeld nyhedsbrev