Johnny

#hjemløshed #misbrug

ODENSE

Johnnys byvandring starter på Sankt Hans Plads ved Nørregade, 5000 Odense

Mit navn er Johnny Michael og jeg bor i dag i Odense. Jeg kommer oprindeligt fra Brabrand i Aarhus. Det er bl.a. minderne fra Brabrand jeg forsøger at folde ud på min tur, og her husker jeg særligt barndommens lugte, og kan mindes både de grove og de gode oplevelser.

Jeg har levet på kanten af samfundet i 42 år, og igennem årene har jeg oplevet hårde ting, der har gjort det svært at komme tilbage på sporet. Fra barnsben har jeg været det glemte barn, hvor jeg skulle redde et ægteskab. Det kunne jeg naturligvis ikke, og det endte med, at jeg hele livet ikke har følt mig elsket af min mor. Det har givet mig en del vrede og smerte. Som ung blev jeg sendt ud at sejle med Tvind, og fra at skulle hjælpe mig på rette spor, så eskalerede stofbruget. Smerten forsvandt ikke selvom jeg forsøgte at dulme den med alt jeg kunne komme i nærheden af.

Min tur igennem Odense er en lille minirejse, hvor jeg kommer forbi et mord på én af mine venner, overfald, stoffer, et nomadeliv og mit forhold til min familie. 

Kim

#hjemløshed #misbrug

ODENSE

Kims byvandring starter ved det gamle kontanthjælpskontor i Nørregade, 5000 Odense

Hej, jeg hedder Kim. Jeg kom til Odense i 80’erne, da jeg skulle afsone i Søbysøgård, da jeg var ung. Jeg har siden jeg var lille haft vold tæt på, da min stedfar slog mig dagligt. Jeg har derfor ikke kendt til andet og min karriere med stoffer og småkriminalitet startede på Vesterbro i København. Jeg fortæller mest om livet som stofmisbruger og dealer i Odense, om miljøet i varmestuerne og hvor man har taget stoffer rundt omkring i byen. Min tur kommer omkring Fisketorvet, Eventyrhaven og Munkemose.

Hvorfor fortæller jeg min historie?

Jeg ønsker ikke, at folk skal ende som mig. Der er for mange der dør i misbrgsmiljøet. Det familieliv jeg er vokset op med har jeg vendt så der i dag er kommet noget godt ud af mit liv med min egen familie. Jeg har været heldig, men hvis jeg kunne afskrække andre fra at tage samme tur, så havde det været det hele værd.

Henrik Tattoo

#hjemløshed #misbrug #kriminalitet

ODENSE

Henrik Tattoos byvandring starter ved Nørregårds Teater, Filiosofgangen 17, 5000 Odense

Hej, jeg hedder Henrik, er 38 år, og jeg bliver kaldt Tattoo. Jeg går en tur fra Østergade og kommer omkring steder fra det hårde miljø i Odense. I skal høre en historie om kriminalitet og mit forhold til politiet, se steder hvor man indtager narkotika i bymiljøet og steder hvor jeg har sovet da jeg var hjemløs. Jeg skal også fortælle om mit liv som far imens jeg var afhængig og hvor jeg er i dag. Selvom jeg er tatoveret overalt på kroppen og har været stofbruger i over 25 år, så er jeg hunderæd for nåle og har aldrig været i nærheden af et fix, men derfor kan man snildt være afhængig af heroin og crack. Jeg er stadig afhængig den dag i dag, men er i behandling for mit heroinmisbrug og får medicin.

Hvorfor fortæller jeg min historie?

Jeg håber at jeg med min historie og turen rundt i byen kan
afskrække nogle fra at ende i samme liv som det jeg har haft og stadig kæmper
med. Hvis jeg blot kan redde en enkelt fra at starte på et misbrug ville det
være det hele værd. Jeg ønsker også at fortælle en historie om mine forældre og
hvor meget de har betydet for mig, og derfor også hvor voldsomt det var for mig
at de gik bort med kun 21 dages mellemrum.

Danni

#misbrug 

ODENSE

Dannis byvandring starter ved Nørregårds Teater, Filiosofgangen 17, 5000 Odense

Hej jeg hedder Danni, jeg er 34 år, og jeg har de sidste 5 år levet livet som misbruger i Odenses gader. Jeg fandt dog en udvej på en måde, jeg ikke selv havde set komme, og det er jeg klar til og fortælle om på min tur.

Hvad fortæller jeg om? 
Jeg har haft en nogenlunde normal barndom med en mor og en far og en storesøster, hvor alt har virket til at være normalt. Jeg får første gang i livet set hvad alkohol er og gør ved en familie, da min mor og far går fra hinanden og mit liv med misbrug starter så småt derfra.
Jeg fortæller om tiden derfra, hvor efterskole, musik, kærester, børn og hårde stoffer bliver en del af min hverdag på kryds og tværs. Livet tager dog pludselig en drejning jeg ikke kunne vende om fra. Og lige pludselig står jeg her med 2 børn og en historie, der gik fra hash til hårde stoffer.

Hvorfor fortæller jeg min historie?
Jeg vil gerne dele ud af min erfaring omkring hvor hurtigt det kan ændre ens liv fra det ene til det andet, og hvis jeg bare kan ændre de fordomme man har på hjemløse og misbrugere så flere kan lære om livet på gaden og så flere kan lære og redde liv på gaden. Jeg håber min historie kan give inspiration og vilje til og gøre en forskel på gaden.

Henrik J

In memoriam Henrik J - 15. maj 2024

Gadens Stemmer i Odense har alt for tidligt taget afsked med vores guide Henrik.

Henriks fortælling startede i Nr. Snede, hvor han er født op opvokset. Hans forældre havde en guldsmede-butik i byen, og der var en forventning om at Henrik en dag skulle overtage den. Men i Henriks hoved var der kun en vej at gå – og det var musikkens. Han var en glimrende trommeslager, og har spillet på store og små scener siden han var helt ung. Derudover var han uddannet anlægsgartner, har læst dansk på universitetet i en periode, og så var han en fantastisk kunstmaler, og har udstillet sine malerier mange steder.

Ikke mindst var Henrik en eminent formidler. Efter et projekt på Svendborg Forsorgsmuseum som hed ”Fra udsat til værdsat” fik Henrik smag for at fortælle sin livshistorie. Udover at arbejde som formidler på museet, var Henrik med til at starte Gadens Stemmers afdeling i Odense, og var en meget vigtig brik i dette arbejde. Han har fortalt sin historie til et utal af mennesker, og hver gang har han gjort et dybt indtryk på sine lyttere. For sådan var Henrik – en mand der gjorde indtryk og satte spor hvor end han kom. Altid med et blændende smil og et glimt i øjet. Hans humor samt hans rolige, kærlige og gavmilde væsen gjorde ham enormt vellidt blandt både kolleger og lyttere.

Han nævnte ofte at man skal genfortælle et traume 1000 gange før det er helet, og dermed var han med til at hele sine egne traumer ved at dele sin historie. For Henriks liv havde også en skyggeside der handlede om bl.a. alkohol, hash, heroin, metadon og den isolation og ensomhed der fulgte med. I 12 år levede han som registreret hjemløs, hvor han boede i sit øvelokale i en kælder i Odense. Her var 10 grader året rundt, og han har fortalt at han bare drømte om at sidde i en sofa og læse en bog uden at fryse. Henrik elskede nemlig litteratur, det var hans store passion efter musik og billedkunst.

Han beskrev stofferne som et fængsel, og heldigvis lykkedes det ham at slippe ud af det fængsel, da en nær ven bad ham flytte ind i sin opgang, og inviterede ham til at blive en del af sin familie. Han kom i døgnbehandling, og blev helt clean. Heldigvis fik han nogle gode år i sin dejlige lejlighed, hvor han kunne sidde varmt og godt og læse alle sine bøger. Han fik genetableret et godt forhold til sin datter, og nåede at opleve den store glæde at blive morfar, hvilket betød alt for ham. Dermed kom hans historie også til at handle om vejen ud af misbrug og isolation, og at genopbygge sit liv.

Henrik sov stille ind den 15. maj 2024 i en alder af kun 53 år.

Æret være hans minde, han vil blive husket og savnet utrolig meget.

Begravelsen finder sted den 5. juni kl. 11 fra Kerteminde Kirke..

Tilmeld nyhedsbrev